Kanskeman hade kemsex i becknarväska

Men starkast på nyordslistan 2020 är ”klustersmitta”

Året 2020 kom att handla om coronaviruset, vilket visar sig å årets nyordslista.

Något har hänt med Språkrådet.

I jämförelse med förra årets deprimerande historia framstår ”Nyordslistan 2020” som rena julgransplundringen. Förmodligen är det den allmänna undergångsstämningen som vässat verktygen.

Eller vad sägs om följande krigsrubriker, som jag kompilerat hux flux efter en snabb flukt i listan?

KANSKEMAN HADE KEMSEX I BECKNARVÄSKA.

INTIMITETSKOORDINATOR SPRED KLUSTERSMITTA I BOLUNDARE.

HOBBYEPIDEMIOLOG STARTADE ZOMBIEBRAND.


Om vi tar det från början så uppges en ”kanskeman” vara en man som rotat sig i ingenmanslandet mellan att vara ihop och inte, och som till varje pris vill stanna där. Som en kvinnlig motsvarighet kunde kanske ”törhända-tant” fungera. 

”Kemsex” har inget med kemtvätt eller chemtrails att göra, utan betyder som det låter: att ha sex under påverkan av kemiska ämnen. Att jämföra med det äldre ”fyllesex”.

”Becknarväska” ekar hemtrevligt av Kenta och Stoffe men är en helt samtida pryl, en liten ful magväska som ofta används av drogförsäljare. Nyligen förbjöds becknarväskor  på Jensens grundskola i Göteborg, eftersom de ansågs kunna föra tankarna till en kriminell livsstil. ”Beckna”, att sälja, är ett lån från romskan och finns belagt i svenskan sedan Albert Engströms ungdomsdagar.

Att bli vuxen är att upptäcka att ens gamla syo-konsulent inte visste ett skit om alla spännande jobb som finns. En ”intimitetskoordinator”, exempelvis, är en person som ser till att skådespelarna inte dör av skam under inspelningen av sexscener. Publikens eventuella sekundärskam låter sig förstås inte trollas bort lika lätt.

”Klustersmitta”, virusspridning i en avgränsad grupp, är utan tvekan årets starkaste ord, berömvärt inte minst för att det så effektivt framkallar bilder av hur hela stadsdelar i ett huj fräts sönder inifrån och förgås. ”Sitter som ett yxhugg i bröstet”, lyder juryns (det vill säga min) motivering.

”Bolundare” däremot, 2020 års bottennapp, är så slätstruket att jag inte ens orkar förklara det. Jämför själv med de äldre uttrycken ”Friggebod” och ”Attefallshus”.


Med undantag för åldersgruppen 0 till 20 år lär hela Sveriges befolkning sortera in under begreppet ”hobbyepidemiolog”, det vill säga en person som har som fritidsnöje att kolla in kurvor över pandemins utveckling, för att sedan publicera sina slutsatser på Facebook. 

”Zombiebrand” slutligen, en brasa som övervintrar under snön och blossar upp till våren, kammar hem årets skönhetstävling. Motivering överflödig. 

Lyssna bara till hur den väsande inledningen övergår i en eldboll av artikulation och visuell sprängkraft. 

Ett litet mästerverk.

Följ ämnen i artikeln