Vi måste ta tillbaka vår rätt att demonstrera

Demokratiska friheter har fått stå tillbaka medan rätten att konsumera värnas av makthavarna

 Runt 2 000 Hammarbysupportrar kunde samlas utan att det var olagligt – eftersom det var en ”folksamling”. En demonstration hade däremot inte varit tillåten.

”Varför demonstrerar ni svenskar inte?”, frågar hon. Jag har just berättat för min vän i Berlin att på fredag läggs förslaget om att tillåta marknadshyror i nyproducerade fastigheter fram.

Pandemirestriktionerna har varit mycket hårdare i Tyskland än i Sverige. Restauranger, uteserveringar och köpcentra har varit stängda i omgångar. Max två hushåll har fått träffas privat utomhus. Lekplatser har varit avspärrade, parkhäng förbjudet.

Men myndigheterna rörde aldrig demonstrationsrätten. Under hela pandemin har demonstrationer kunnat hållas i Berlin. Maskeringsförbudet ersattes bara med ett maskeringstvång på manifestationerna. Dessa var tvungna att corona-anpassas, uppfylla vissa säkerhetskriterier – men kunde hållas.

Tyskarna valde att stänga ner kommersen och upprätthålla de demokratiska rättigheterna under pandemin. Vi gjorde tvärtom

Den 23 maj gick 10 000 Berlinbor ut på gatorna mot ”vansinneshyrorna”. De krävde fortsatt hyrestak och hårdare hyresregleringar. Här i Sverige inleds i morgon torsdag en protesthelg mot marknadshyror. 35 protester planeras. Hyresgästföreningen har samlat in 130 000 namnunderskrifter mot marknadshyrorna. Men ingen samlande stor manifestation kan hållas, inga massmöten.

Tyskarna valde att stänga ner kommersen och upprätthålla de demokratiska rättigheterna under pandemin. Vi gjorde tvärtom. Satte mötesfriheten och demonstrationsrätten på paus. Pandemilagen förbjöd alla allmänna sammankomster på mer än åtta personer och la sig som en våt filt över all social organisering. Klimatstrejkerna upphörde tvärt och klimatdebatten störtdök. Protester kan inte ske utan att få träffas. En protestvåg kan inte uppstå på Zoom.

Nu fylls torgen och parkerna, trängseln ökar på uteserveringar och i köpcentra. Den 12 maj samlades ett femtiotal nyvaccinerade pensionärer vid Tehuset under almarna i Kungsträdgården för att uppmärksamma Almstridens 50-årsjubileum. När de satt ner vid fikaborden var det en laglig tillställning.

När sedan alla reste på sig och ställde sig utanför Operan för att lyssna på tal blev det en icke tillståndsgiven allmän sammankomst. Trots att det rörde sig om samma antal personer som höll samma avstånd till varandra. Konsumerade de var det tillåtet, men hölls det tal var det straffbart.

Inskränkningarna i demonstrationsrätten har tagit sig absurda former, som att bilkaravaner med palestinska flaggor har resulterat i polisinsatser (se Johannes Björks text den 17 maj på denna sida). Den första maj hotades bilistlobbyn Bensinupproret med böter om de höll bilkorteger som protestform.

Konsumerade de var det tillåtet, men hölls det tal var det straffbart

”Men ni hade ju en demonstration i söndags?”, säger min vän från Tyskland. Nja, det var en spontan folksamling, förklarar jag, inte en allmän sammankomst. Runt 2 000 Hammarbysupportrar tågade till Tele2-arenan och återsamlades sedan på Medborgarplatsen.

”Polisen i Stockholm bedömde de samlingar som skedde på dessa platser som folksamlingar. Folksamlingar omfattas inte av covid-19-lagen”, uppgav Stockholmspolisens pressekreterare Towe Hägg på sajten Fotboll Sthlm. Då är det ”upp till var och en att avgöra om man kan följa rekommendationerna”, förklarade Hägg.

Några som direkt plockade upp bollen från supportarna var coronaförnekarna, den så kallade Frihetsrörelsen. Deras demonstrationer mot pandemilagen och nedstängningarna har bötfällts och bemöttes med stora polisinsatser när de tågade den 6 mars och 1 maj. Nu planerar de nästa manifestation till nationaldagen.

Bara det att nu är det ingen demonstration längre. De har gått ut med att de bara ska heja på det öppna Sverige. På deras lag, Frihetslaget. Alltså är de bara en folksamling och ingen allmän sammankomst, hävdar de.

Kanske är det så hyresprotesterna måste ta tillbaka sina rättigheter. Att göra som August Palm en gång i tiden, för att komma runt demonstrationsförbudet. Han utannonserade att han skulle promenera till Liljeholmen och tusentals Stockholmare slöt upp och promenerade bredvid honom.

Det ska tydligen bli fint promenadväder i helgen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.