Nej, ukrainare är inte heller byggda för krig

Vi älskar ”the badass Eastern European” men hen tål inte raketartilleri bättre än någon annan

”Bilden av president Zelenskyj börjar anta mytiska proportioner.”

Det finns mycket att säga om sociala medier men vid internationella kriser kan de vara fantastiska. Nyhetsuppdateringar, fakta från flera länder, analyser med olika perspektiv – men kanske framför allt möjligheten att få en inblick i helt vanliga människors tillvaro, när den just har vänts upp och ner.

Efter Rysslands angrepp på Ukraina måste man förstås vara medveten om att propagandamaskinerna går för högvarv. Putins funkar inte alls här, med våra fria medier – den bild av verkligheten den försöker skapa skevar helt enkelt för uppenbart från det vi kan se med egna ögon.

Men hur mycket man än sympatiserar med Ukraina så måste man vara medveten om att även de sysslar med propaganda. Twitter är fullt av klipp med coola ukrainare som obekymrat hanterar vapen, tjabbar med ryssar eller ser allmänt obekymrade ut i stormens öga. Bilden av president Zelenskyj börjar anta mytiska proportioner – det enda som fattas är vittnesmål om att han även är en öm älskare.

Jag fattar förstås att det handlar om att hålla moralen uppe men det lite seriefiguraktiga skorrade ändå i mig – det var svårt att ringa in känslan, tills twittraren Kristina Fialko hjälpte mig. Hon är just en vanlig ukrainare, som just nu forskar i USA, och i måndags skrev hon (i min översättning): ”Jag är oerhört stolt över mitt land och mitt folks tåga och motstånd. Men ni utomlands, platta inte till detta till en berättelse om en skruttig armé av tuffingar, ledd av relaterbar, älskvärd ledare. Det här är ett väldigt verkligt krig.”

Den där coola ukrainaren, påpekade Fialko, är en stereotyp: ”the badass Eastern European”. Den passar perfekt i ett krig där Goliat givit sig på David men kan leda tanken fel: ”Ukrainare kan vara otroligt badass men jag är rädd att det förstärker en stereotyp av ett folk byggt för krig. De flesta medborgare vill inte vara soldater. - - - Det krig mitt land nu upplever är inte er underhållning.”

Hon avslutar med en skärmdump där folk svärmar för Zelenskyj: ”Det blir bara bättre och bättre. Det är som nåt på Netflix.”

Jag vet hur lätt – och kul! –  det är att tramsa på Twitter men det är också viktigt att vara vaksam på den distans, eller fiktionalisering, det kan skapa. Nej, ukrainare är inte byggda för krig. Landets brutala historia de senaste hundra åren må betyda att dess folk är motsatsen till ”fredskadade”, detta uttryck som en del älskar att nedsättande kalla svenskar. Men en ukrainare tål inte raketartilleri bättre än en svensk för det.

”’Jag är rädd’ är det meddelande jag har fått från mina vänner i Kiev varenda kväll sedan kriget startade”, twittrar Fialko. Det gör inte min sympati mindre.

Följ ämnen
Ukraina

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.