Ytligt men intressant om livet under kniven

SVT:s serie visar i sig hur synen på skönhetsingrepp har förändrats

SVT-journalisten Erik Galli har gjort en serie om sina egna och andras skönhetsingrepp.

Allt fler svenskar gör skönhetsingrepp men ingen pratar om det. Varför inte? Vad är det man skäms för? Om det handlar Under kniven (SVT), av Erik Galli.

I de fyra halvtimmar som utgör serien får vi följa några svenskar som gör större och mindre ingrepp, som bröstlyft eller en hårtransplantation. För några är det en vana, ett ständigt pågående projekt. Allt större bröst, en ny rynka att fylla ut. Galli borrar egentligen inte i deras motiv, de vill bara fixa till nåt helt enkelt. Det talas lite flyktigt om påverkan från tv och sociala medier men inte heller här stannar diskussionen upp särskilt länge.

Men faktum är att ingen av de medverkande tycks skämmas för sina ingrepp (även om den straighta kille som är med tycks ha haft en lite längre startsträcka). Tvärtom redogör de frimodigt för vad de vill göra, och blir också alla nöjda med resultaten. Det kanske ligger i sakens natur; de väljer trots allt att berätta om sina operationer i tv. Visst har ett par av dem blivit ifrågasatta, till och med trakasserade – typiskt nog de som inte har som mål att se ”naturliga” ut, utan som siktar mer på det globala instagramidealet: tunn näsa, plutig mun, utfyllda kinder, smal midja och stora bröst. De eftersträvar inte ett ungt jag, som tidigare var vad många ville uppnå med en operation, utan ett filtrerat jag.

Skammen programmet vill adressera är mest Erik Gallis egen. Han är 30 år gammal och har under tio år låtit göra ett antal ingrepp i ansiktet, utan att berätta det för någon – inte ens för sina föräldrar som han ändå tycker sig stå väldigt nära. Han har skämts, och mest är det detta serien fördjupar sig i.

Låter det självupptaget? Jovars, men det balanseras åtminstone till en del av en avväpnande självdistans. Det är heller inte ointressant – Galli har ju rätt i att det anses löjligt att bry sig om sitt yttre (tänk hur många som fnös åt skönhetsdebatten om äldre kvinnor), samtidigt som det är sant att attraktiva personer har fördelar framför mindre snygga. Så varför skäms man för att man vill förbättra den hand naturen gav?

”Under kniven” är i sig ett tecken på hur synen på skönhetsoperationer har förändrats. Budskapet är inte det käcka ”du duger som du är” utan snarare ett intresserat ”så du har fixat till dig? Berätta!”. Jodå, man redogör också för riskerna, särskilt om man gör ingreppet utomlands, och operationerna visas och beskrivs med alla sina blodiga detaljer – vägen mot en plattare mage är inget för den kräsmagade.

En sak saknas dock helt: pengarna. Att lägga sig under kniven beskrivs närmast som en folkrörelse för hög och låg men det sägs ingenting om hur mycket till exempel en ”mommy makeover” i Estland kostar. Att gå igenom en skönhetsoperation må ha blivit lika självklart som att ta en kopp kaffe, som någon säger, men den kostar trots allt betydligt mer än så.

Fotnot: ”Under kniven” finns på SVT Play och visas i SVT1 på onsdagar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.