Musik och politik hör ihop – igen

Flera seminarier handlar om polarisering och politisering

I Almedalens stora seminarieutbud handlar mycket om musik – trots att Tonsättarnas hus med bästa läget i Tullhuset väljer att ha stängt för allmänheten! Flera av seminarierna handlar om musikens polarisering och politisering. Till exempel ”Musik och politik i samma båt” och ”Den frilansande musikerns villkor” i ABF:s tält, och Forskning & Framstegs akt ”Hur stor är musikens makt”.

All musik är alltså inte underhållning. Musik får politisk laddning för att den ingår i ett bestämt sammanhang. För 50 år sedan, när Sverige var involverat i en proggrörelse, kunde ett musikaliskt manifest låta ungefär så här: Underhållningsindustrins utbud hjärntvättar oss. Vi har blivit avsiktslösa musikkonsumenter. Musikyrket har marginaliserats och hobbyfierats. Musiken avsäger sig allt ansvar och befinner sig i ett socialt vakuum. Nytänkande ingår inte i underhållningsindustrins identifikation av idolen, stjärnan.

Och där är vi återigen, i dag. Diskussion är tillbaka.

På väg hem genom drivorna av engångsmuggar och gratistidningar tänker jag på den kinesiske filosofen Me-Ti som levde för 2500 år sen. Också han funderade på nyttan med musik: “Att utöva musik har fyra nackdelar: De hungriga blir inte mätta, de frysande värms inte, de förtvivlade blir inte tröstade, de hemlösa förblir hemlösa. Trots det kan musik förändra världen”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln