Både okänsligt och otacksamt, kungen

Nu är det dags att hålla snattran i frågan om tronföljden

Kronprinsessan – som blev just kronprinsessa när hon var två år gammal – och kungen.

Efter nästan 43 år har kungen fortfarande inte släppt den lagändring som gjorde att monarkens förstfödda, oavsett kön, är den som ärver tronen. Det framgår av en ny dokumentärserie, Sveriges sista kungar, som snart visas i SVT och som man puffade för i bolagets nyhetssändningar i går.

Det var riksdagsåret 1977/78 som riksdagen beslutade att ändra successionsordningen. Eftersom det är en grundlag krävdes beslut av två riksdagar med ett val emellan. 1979, i glappet mellan de två besluten, föddes Carl-Philip, formellt kronprins i några månader innan riksdagen bekräftade den nya ordningen.

Att kungen var emot den här förändringen är känt sen tidigare. När Göran Ellung nu intervjuat honom är det tydligt att monarken inte har ändrat sig, han kallar beslutet för ”knepigt” och ”ganska märkligt”. Han ömmar också för den son som förlorade kronan, ”som förälder tycker jag det är förfärligt”.

 

Det är nog ganska många medborgare som tycker det är ”knepigt” att kungen ännu öppet ifrågasätter det beslut den svenska riksdagen fattade i bred majoritet för över 40 år sen. Kungens valspråk är ”För Sverige i tiden” – kom igen nu, det är dags att hitta takten med folket.

Vidare är det nog många som ömmar en del för kvinnor i kungens omedelbara närhet. Som hans mamma, prinsessan Sibylla, visserligen död sen länge. Men det är inte svårt att föreställa sig pressen på henne som mellan 1934 och 1943 födde fyra fina barn men alla med fel kön. I Jens Linds dokumentär Sessan, om prinsessan Birgitta, som visades i SVT under helgerna (varför är det alltid så mycket kungligt på tv i juletid?) berättar kungens storasyster att deras mamma dessutom drabbades av ett missfall. Så åtminstone sex graviditeter innan hon 1946 lyckades leverera det som krävdes, en kronprins. Oavsett principer och privilegier är det inte en press jag önskar någon kvinna.

 

Sen är det svårt att inte känna för kronprinsessan Victoria, när kungen återigen vädrar sitt missnöje med den ”nya” ordningen. Oavsett om hon har stövlar, träningsskor eller pumps på sig – hon har banne mig inte satt en fot fel under den konstiga drottningskola som är hennes liv sen hon var två år gammal. Jag är principiell republikan men skulle tro att kronprinsessan gör Republikanska föreningens arbete bra mycket svårare än vad kungen har gjort. Kanske hade hon som sin faster Birgitta också velat flytta till Mallorca, spelat golf och druckit gin&tonic men gör hon det? Nej, hon tillbringar julafton hos SL och ännu en av sina födelsedagar framför en scen med ”den svenska artisteliten”.

Kungen har som alla andra rätt till sina åsikter men det ter sig okänsligt och otacksamt att han offentligt inte kan hålla snattran i den här frågan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.