Bara mys och floskler från Michelle Obama

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

När Spotify värvade Michelle Obama att göra exklusiv podd för plattformen var det lite som om Bibi Rödöö skulle övertala Jesus att sommarprata från paradiset. Eller som om TV4 skulle lyckas snärja Håkan Hellström, Robyn och Ulf Lundell till ”Så mycket bättre”.

Hon är populär, den före detta presidentfrun. För att använda underord.
Lanseringsturnén för boken ”Becoming” härom året liknade ett väckelsemöte. Den efterföljande Netflix-filmen med samma namn byggde stor hajp. Och nu senast podden dit hon bjuder in familj och vänner för att samtala om viktiga ämnen och inspirera till viktiga samtal.

Hur är den då? Jomenvisst, Michelle Obama är behaglig att lyssna på, en briljant talare och säkert superhärlig att käka middag med. Men som lyssning är detta förutsägbart och ofta aningen floskelartat. I ett samtal med sin vän Michelle Norris konstaterar Obama att hon omvärderat ordet ”hjälte” under coronapandemin. I ett annat talar hon om vikten av att inte skämmas för sin kropp.

Inte för att förringa budskapet i detta, men när en person som sitter på så mycket information från maktens absoluta epicentrum, endast rapar upp gängse präktigheter blir man lite understimulerad. Inte ens i premiäravsnittet där maken Barack är med, hettar det till nämnvärt. Det är mysigt men jag hade ändå ett naivt hopp om lite mer än så.

Jag vet inte vad Obama och hennes Higher ground productions tjänar på detta listtoppande samarbete med Spotify. Men jag kan inte låta bli att tänka på en tweet från Twisted sisters sångare Dee Snider häromveckan efter att Spotifys vd Daniel Ek gick ut med att han tyckte att artister måste släppa ny musik snabbare: ”Medan ni lyssnare gynnas av Spotify, medverkar de till att strypa en bärande inkomstkälla för oss artister. Antalet artister rika nog att klara av den förlusten är ungefär 0,0001 procent. Eks lösning är att vi ska spela in mer för vår lilla peng. Fuck him!”

Jag kan bara gissa hur mycket större del av kakan som en poddgigant som Obama drar in. Men jag har en känsla av att hon inte sitter i samma båt som Snider.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.