Historiepodd med precis lagom stor dos flams

”The rest is history” lyckas alltid ge ett överraskande perspektiv

Det var inte som att världen behövde ännu en historiepodd. Knappast heller fler avsnitt om Hitler, Henrik VIII:s fruar eller antika fältslag.

Men efter en sommar med brittiska The rest is history i hörlurarna vill jag göra ett undantag. Historikerna Tom Holland och Dominic Sandbrook lagar ytligt betraktat sin podd efter gammalt beprövat recept; två farbröder med ambitionen att göra historia underhållande och tillgängligt för alla. Avsnitt med spetsiga rubriker som Top ten eunuchs ger en god bild av tilltalet.

Det som lyfter Holland och Sandbrook över andra populärhistoriska poddar är att de inte stannar där. Frågeställningarna är alltid relevanta och analyserna ger överraskande perspektiv. Det som först drar mig in är Causes of the First world war och den heta brittiska historiker-potatisen om landet borde ha hållit sig utanför kriget mot Tyskland eller inte. Hade vi i så fall sluppit andra världskriget? Berodde allt på britternas besatthet av Indien? ”Tänk om”-spekulationer är naturligtvis rätt meningslösa men ger skrämselhicka när man applicerar på dagens avgörande politiska beslut.

Holland, som är expert på antiken och tidig medeltid, och Sandbrook, med brittisk efterkrigshistoria som specialitet, är inte rädda att erkänna sina kunskapsluckor eller att de nyttjar Wikipedia. Inte sällan bjuds andra författare och historiker in, som Stephen Fry om Troja, och två delar Adolf Hitler med Ian Kershaw. Avsnitten produceras i högt tempo och ofta med koppling till aktuella händelser, senast en serie om Afghanistan med fokus på Storbritanniens krigföring där på 1800-talet.

Historiepuritaner må få krupp när Holland och Sandbrook drar paralleller till realityserier som Love Island men jag tycker att de gör det med precis lagom flamsighet och intellektuell kvickhet. De flyger vitt och brett men landar alltid tryggt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln