Klimatskepticism och repression hänger ihop

Sverige följer en internationell trend av sätta aktivister i fängelse

En aktivist från ”Återställ våtmarker” som stoppade trafiken på Sveavägen i Stockholm i juni.

När Egypten nu står värd för FN:s klimattoppmöte COP27 har toppmötet förlagts till badorten Sharm el-Sheikh. Demonstranter hotas med hårda fängelsestraff och ges endast tillstånd i ett inhägnat område i öknen separerat från konferensen. Människorättsorganisationer bedömer att president Abdel Fattah el-Sisis Egypten idag har 60 000 politiska fångar.

Ändå demonstrerade hundratals klimataktivister den 12 november genom klimattoppmötets blå zon, det område som formellt räknas som FN-territorium och lyder under internationell lag. Huvudkravet var ”ingen klimaträttvisa utan mänskliga rättigheter”. I täten gick Sanaa Seif, syster till den fängslade aktivisten Alaa Abd el-Fattah, som hungerstrejkade under toppmötet.

 

Parollen från Egypten får nu tas hem till Sverige: klimaträttvisa förutsätter att mänskliga rättigheter respekteras. Klimatskepticism och repression mot klimataktivism har visat sig gå hand i hand. Det är ingen tillfällighet att de två partier, Sverigedemokraterna och Moderaterna, som båda nedprioriterar Sveriges klimatmål, är samma partier som högljutt krävt att ”klimatextremism” och vägblockader måste straffas med fängelse.

Den senaste månaden har oroväckande domar fallit mot klimatrörelsens civila olydnadsaktioner. Tolv aktivister från aktionsgruppen ”Återställ våtmarker” dömdes 24 oktober för första gången enligt brottsrubriceringen sabotage, efter att ha limmat fast sig på E4. Sabotage har högre maxstraff än det tidigare använda ohörsamhet mot ordningsmakt, vilket möjliggör fängelsedomar mot fredliga aktioner. I november har fängelsedomar kommit även mot Extinction rebellions flygaktioner, där tre aktivister dömts för att ha gått ut på flygbanor.

 

Både Amnesty Sverige och Civil rights defenders har protesterat mot de skärpta straffen. ”Det saknas praxis att tillämpa sabotage-brottet på det här sättet och från ett rättsstatligt perspektiv är det oroande att Sveriges domstolar börjar bedöma utövande av fri- och rättigheter som allvarliga brott, utan diskussion och lagändring, i strid med praxis och FN:s rekommendationer”, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Sverige följer en internationell trend av skärpta straff, vilket fått FN och EU-domstolen att varna för inskränkningar i demonstrationsrätten – fredliga trafikstörningar ska inte leda till fängelsestraff. En viktig förutsättning för att de internationella klimatavtalen ska kunna genomföras är att civilsamhället kan sätta press underifrån, menar FN.

 

Precis som i Egypten har inte de hårda straffen stoppat klimataktivismen. Dagen efter senaste fängelsedomen för flygaktioner blockerades privata jetplan på Bromma flygplats. På fars dag gjorde också Rebellpapporna sin debut, med olydnadsaktioner i flera städer.

De dömda aktivisterna skickar genom aktionerna sin hälsning. ”Skänk oss gärna en tanke, men snälla, misströsta inte, utan agera i stället.”

Följ ämnen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.