Tiktok är bara början – snart inleds AI-kriget

Kina strävar efter digital dominans

Tiktoks VD Shou Zi Chew i kongressförhöret den 23 mars.

Spionanklagelser, påstående om mened och ett öppet hat mot öst som inte synts sedan det kalla krigets dagar. Förra veckans kongressförhör med Tiktok-VD:n Shou Zi Chew blottade återigen de geopolitiska spänningarna mellan USA och Kina. På den amerikanska kongressens bord låg lagförslag som vill totalförbjuda den kinesiskägda appen i USA. Bakgrunden är att appen samlar in data från 150 miljoner amerikaners kommunikation och rörelsemönster. Datan ska, enligt kinesisk lag, räckas över till staten när den frågar. I kongressen försöker Shou Zi Chew och moderbolaget Bytedance kompromissa: Tiktok i USA ska bli, mer eller mindre, ett amerikanskt, statskontrollerat företag.

Tiktok samlar in mycket mer data än de flesta tror, men det gör Instagram och de andra också. Om man ser en risk i att vara övervakad, ska man inte ha någon sociala medier-app på sin telefon. Tiktok-gate har uppmärksammat såväl politiker som allmänhet om detta, vilket driver på en skärpning av den lagstiftning som reglerar sociala medier i USA. Silicon Valley försöker därför via bland annat ”Hill & Valley Forum” bedriva ett enormt lobbyarbete för att kongressen ska slå sig trötta på Tiktok och inte reglera inhemska sociala medier. Precis som i Sverige är det svängdörrar mellan lagstiftare och lobbyister, och även i USA går pengar och uppdrag till vänligt sinnade journalister.


Lobbyisternas har därför bytt fokus. De lyfter gärna FBI-chefen Christopher Wrays uttalande om hur Bytedance kan använda Tiktoks rekommendationsalgoritm som ett vapen i ”påverkansoperationer” mot befolkningen. John Hickenlooper, demokrat-senator från Colorado sammanfattar den partiövergripande samsynen: ”Jag tror inte vi vill ha ett kinesiskt företag med den här tillgången till våra barn och vår kultur.”

Den kulturella protektionismen är ömsesidig; amerikanska sociala medier är blockerade i Kina. Det är också värt att notera hur hårt Bytedance tvingats moderera Douyin – den kinesiska, inhemska varianten av Tiktok. Kina har de senaste åren lagstiftat hårt för att skydda unga från just sådant som kongressledamöterna hävdade att Tiktok sprider: Självmordskulter, nihilistiskt antisocialt beteende och generell hjärnröta.

USA följer efter Kinas reglering på flera sätt. Staten Utah stiftade nyligen en lag som förbjuder minderåriga att använda sociala medier utan tillstånd från sina vårdnadshavare, och i alla händelser aldrig efter klockan 22.30. Sociala medier-företagen ska se till att detta införs, precis som kommunistpartiet tvingat Bytedance och de andra till liknande åtgärder visavi de kinesiska ungdomarna.


Kineserna går framåt på fler fronter. Av de tio mest nedladdade apparna på App Store i USA, är fyra kinesiska. Förutom Tiktok finns den ofantligt framgångsrika appen Shein som säljer snorbilligt mode och använder interaktionsdatan till att ta fram nya erbjudanden. Även appen Temu kopplar ihop konsumenter i USA med kinesiska e-handlare; i mars passerade den amerikanska Amazon i antal nerladdningar.

Men topplistan på App Store och Tiktok-gate är bara träningsmatcher; AI-kapprustningen är själva VM-finalen. Artificiell intelligens förändrar hur vår hjärna, kropp och själ interagerar med maskiner. Och eftersom relationer medieras till största del via maskiner, kommer världen förändras av AI-revolutionen. Metaforiska och faktiska AI-vapen kommer avgöra balansen mellan väst och öst; såväl tangentbordskrigarna som militärstrategerna får en ny verktygslåda att leka med.

President Xi har stakat ut riktningen – 2030 ska Kina vara världsledande civilt och militärt. För Xi är kongressens dubbelmoral och affektiva hat mot Kinas populära tech-innovationer en gåva. På kinesiska mikrobloggen Weibo hyllas Shou Zi Chew som en hjälte; det sjuder av nationalism. Kommer President Xi att kompromissa nästa gång?