Det kommer alltid nya ljud att störa sig på

Mikael Strömberg om febertermometrar och andra pip som stör

Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vem stör vem? Var finns källan till all irritation?

Nyckelord är kontroll och makt. Undersökningar visar entydigt att kontrollen och makten över ett ljud påverkar upplevelsen av detsamma.

Vår kontroll över hur det får låta är ständigt hotad. Samtidigt lever vi i en teknisk-imaginär värld där vi tror oss veta varför saker och ting låter som de gör. Egentligen har vi noll koll. Meningen med ljuden är oss fullständigt obekant. Varför låter prylen över huvud taget?

När ett företag gör en varumärkesgenomgång ingår numera ofta en post som rubriceras ”corporate sounds”. Ljudet har fått en tydligare ställning när företaget ska signalera immateriella värden.


Att tänka ljud i termer som att skapa, utveckla och skydda konkurrensfördelar är i och för sig inget nytt. Relativt ny är däremot ljudmasken, utrustad med ett ”musikaliskt dna”. Den försåtliga lilla slingan äter sig in i din hjärna och perforerar ett eget spår i ditt undermedvetna. Otroligt irriterande.

Andra ljud upplevs som direkt stötande. Ta grannen som väljer att trimma gräset just när du vill sitta ute och grilla och umgås med vänner. Och parkförvaltningens lövfönar som föser ihop kvistar och torra löv strax utanför ditt fönster när du behöver koncentrera dig på månadsrapporten. Och någon slår igen dörren i trappuppgången som om lägenheten vore ett kassavalv.

Och somliga lyssnar på Allsång på Skansen på hög volym, du som gillar Frank Zappa. Leksaker skränar förstås som värst när du vill höra nyhetsrubrikerna. Och alla dessa snörvliga, snoriga, harklande, gurglande, prasslande ljud som stör ditt annars så ordningsamma liv.

Det ska alltid komma nya ljud att irritera sig över. Särskilt pipande. I flera yrkesgrupper stiger nu en protest mot det ”ohälsosamma pipandet”. Piloter tvingas till exempel höra hur det piper vid minsta knapptryckning i cockpit. Datorspelen piper. Matberedare piper. Säkerhetsbältets varningsljud piper.

Våffeljärn. Timers. Stoppur. Febertermometrar. Biljettautomater. Matvaruhandelns självscanning piper.

I dag växer den pipande ljudmattan sig tätare än alla andra fenomen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.