USA kartlägger journalister i jättedatabas

Särskilt ryska, kinesiska och arabiska språk är av intresse

USA:s Department of homeland security (DHS) – den säkerhetsmyndighet som med något vagt definierat uppdrag skapades efter 11 september – lade under våren upp en förfrågan om anbud som inte uppmärksammats så mycket som den borde. Myndigheten vill lägga ut uppdraget att skapa en global databas över ”journalister, redaktörer, korrespondenter, och bloggare/social media-profiler” världen över. Bland den information som måste inkluderas om varje person är hens ”uppfattningar” – det vill säga ett politiskt åsiktsregister.

Databasen ska, enligt anbudsunderlaget, omfatta drygt 290 000 nyhetskällor på 100 olika språk, men särskilt nämns ryska, kinesiska och arabiska, och det är tänkt att övervakningen ska fånga upp varje gång någon av personerna i den nämner DHS eller områden av intresse för myndigheten. Flera journalister som varit kritiska till USA:s politik har tidigare kvarhållits och förhörts i passkontrollen av DHS.

Av större internationella medier har bara finanssidor som Bloombergs och Forbes uppmärksammat planerna, medan stora tidningar som Washington Post och New York Times varit helt tysta.

”Man kan bara föreställa sig vad reaktionerna skulle ha varit om Rysslands Vladimir Putin hade byggt upp en databas över journalister och bloggare runt om i världen. Det hade setts som det senaste beviset på en illvillig ambition att manipulera världsopinionen och underminera amerikansk demokrati”, kommenterar World socialist web site.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln