Mejla

Anna Andersson

Plågan när tiden går utan att man kan använda den

Pandemin har gjort oss akut medvetna om döden – och om hur värdefull vår tid är

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Eliza Scanlen som den dödligt sjuka Milla i ”Babyteeth”.
Eliza Scanlen som den dödligt sjuka Milla i ”Babyteeth”.

KULTUR

Hade inte en pandemi härskat så hade vi nu i helgen som vanligt klämts mellan det traditionella, stilla Allhelgona-firandet och det nya Halloween-kalasandet. Några hade gått till kyrkogården och tänt ljus på de saknades gravar, andra hade klätt ut barn, fyllt godisförråden och ställt till fest, en del hade gjort alltihop.

Men i år är kalasen inställda och som statsministern sa, ”även små spöken måste hålla avstånd” – ingen dörrknackning för barnen, alltså.

Kyrkogårdarna kan man dock gå till. Kanske är det bara rätt och riktigt att ett år så präglat av död ägna den här helgen åt att minnas dem som lämnat oss.

Helgens inställda fester påminner oss dock om att även om döden väntar så har vi ett liv att leva först. I den omtalade boken ”Vårt enda liv” skriver filosofen och ateisten Martin Hägglund att det är människans medvetenhet om att vi ska dö, att det en dag tar slut och det inte finns någon fortsättning, som gör livet så förtvivlat värdefullt.

I pandemins skugga är det svårt att inte hålla med. Den har gjort oss akut medvetna dels om döden och hur snabbt den kan komma, dels om hur värdefull tiden är. Det är plågsamt när tiden går utan att man kan fylla den med något meningsfullt. När livet har stannat upp.

Desto bättre känns det därför när man kan börja göra något som ger tillvaron lite färg igen. Själv har jag efter ett drygt halvårs uppehåll börjat gå på bio. Salongerna är av nödvändighet glest besatta men biomörkret är varmt, tryggt och välbekant.

Den första film jag såg efter pandemipausen var ”Babyteeth”, som handlar om en cancersjuk tonårsflicka. Man kan tycka att jag borde ha valt något mer upplyftande nu när sjukdom och död i så hög grad präglar vår tid men faktum är att det var helt rätt film. För, med risk för att låta klyschig, ”Babyteeth” handlar inte om döden utan om livet. Om att göra det mesta möjliga av den lilla tid vi har här på jorden, och att göra det med de människor som betyder mest för oss. Sällan har en film legat bättre i tiden.

Av: Anna Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN