”Vår kritik av Putin går ännu djupare”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2014-06-27

Unik intervju med ryska Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov

Den 6 maj 2012, i samband med att Vladimir Putin för tredje gången svors in som Rysslands president anordnades en stor demonstration på Bolotnajatorget i Moskva.

Det har gått mer än två år sedan dess, men fortfarande pågår rättegångarna mot det 30-tal demonstranter som greps. Redan har många av dem fått långa fängelsestraff. Det flesta är vänsteraktivister. Rättegångarna går under namnet Bolotnajaprocessen.

Huvudåtalad är den 37-årige socialisten Sergej Udaltsov, ledare för Vänsterfronten – den starkaste kraften i demokratirörelsen som samlade upp till hundratusen människor på Moskvas gator under våren 2012 och krävde fria val.

Udaltsov har suttit i husarrest sedan februari 2013 och snart faller domen varpå han kan få fängelse på riktigt, i värsta fall upp till tio år. Egentligen är han förbjuden att tala med journalister eller använda internet, men Aftonbladet Kultur har via brevväxling med hans hustru Anastasia Udaltsova som mellanhand lyckats få en intervju med honom. Det har gjorts helt öppet via vanliga mejlkonton utan att försöka kryptera eller hemlighålla brevväxlingen.

Udaltsov åtalas för att vara upprors-

ledare men också för ”landsförräderi”, eftersom regimen beskyller honom för att vara en georgisk spion och CIA-agent.

– Det finns inga som helst bevis för dessa påståenden. Vilken riktig domstol som helst skulle omedelbart ha lagt ner åtalet mot mig, men i Ryssland är rättsväsendet inte oberoende utan styrs politiskt, skriver han i ett mejl skickat via hans hustru.

Efter avslöjandet om massivt valfusk i det ryska parlamentsvalet i december 2011 startade en proteströrelse som till en början bestod av en bred politisk koalition med socialister, liberaler och nationalister. Men i takt med att proteströrelsen växte under våren blev Vänsterfronten allt populärare, eftersom vänstern inte bara krävde fria val utan också började lyfta sociala frågor.

– Våra politiska krav på sociala rättigheter gjorde oss mycket mer populära bland befolkningen än liberalerna i oppositionen. Liberalerna är diskrediterade i vanligt folks ögon för deras roll i de kriminella privatiseringarna på 1990-talet. Men vi står för en social politik som folk kan tro på, menar Sergej Udaltsov.

Vänsterfronten är ett relativt nytt socialistiskt parti i Ryssland, som bildades genom en sammanslagning av olika mindre vänsterströmningar. Ett alternativ till det stora officiella stalinistiska Kommunistpartiet som enligt Udaltsov är en del av statsapparaten och inte något riktigt

oppositionsparti. Kommunistpartiet deltog heller inte i proteströrelsen mot

Putin, vilket gav Vänsterfronten ett ännu större spelrum.

– Tidigare hade myndigheterna inte tagit oss på allvar. Vänsterfronten var ett litet marginaliserat parti. Men proteströrelsen visade hur snabbt vi kunde växa i popularitet. Både vi och regimen blev förvånade. Först visste myndigheterna inte vad de skulle göra, men under sommaren 2012 beslutade de att ta i med hårdhandskarna, berättar Sergej Udaltsov.

– Dessutom har de flesta andra kända oppositionspolitiker trots allt ett starkt band till Kreml. De representerar olika falanger av oligarkerna och byråkratin, men utgör inget direkt hot mot systemet. Men vi har inga beskyddare, ingen koppling till någon av de styrande grupperingarna. För regimen betyder det att det var fritt fram att attackera oss, ingen inom etablissemanget skulle försvara oss.

Vad är problemet med Putins regim?

– Det finns ett paket med ”standardkritik” mot Putin som hela tiden framhålls av liberaler. Då handlar det om att Putins regim är auktoritär och korrupt, att den är odemokratisk och begår brott mot de mänskliga rättigheterna. Denna kritik är korrekt, men vår kritik mot Putin går ännu djupare och ser också de sociala problemen. Vi vänder oss mot hela detta system där oligarkerna berikar sig på folkets bekostnad och använder sig av polisrepression, propaganda och valfusk för att skydda sina privilegier och profiter, skriver Sergej Udaltsov.

– En del påstår att Putin strävar efter att återupprätta den ”sovjetiska ordningen”. Men det stämmer bara vad gäller den politiska diktaturen. När det kommer till ekonomiska och sociala frågor driver Putins regim en politik som helt skiljer sig från Sovjetunionens. Putin har fortsatt Jeltsins nyliberala politik av privatiseringar, nedskärningar och försämringar av arbetarnas rättigheter. Här finns svaret på frågan varför den ryska regimen är så auktoritär. För det är bara genom valfusk, statlig kontroll över media och förföljelser av oppositionella, som man kan föra den här impopulära politiken.

Vad vill du ersätta Putins regim med?

– Vårt huvudkrav är väldigt enkelt: ”Makten till miljonerna, inte miljonärerna”. Det ryska folket måste få möjligheten att själva bestämma och jag tror att i riktiga demokratiska val skulle vänstern vinna stort. Varje opinionsundersökning visar att en överväldigande majoritet är emot privatiseringarna och vill se en åternationalisering av stora företag och naturtillgångar. Majoriteten vill få tillbaka den välfärd och de sociala garantier som faktiskt fanns på sovjettiden, och ha en väl fungerande och fri utbildning och sjukvård. Men det auktoritära systemet hindrar inte bara folket från att få vara med att besluta i dessa frågor, utan förbjuder även varje offentlig diskussion om detta, skriver Sergej Udaltsov.

– Vi står för maximal demokratisering på alla områden. Vi vill att de viktigaste frågorna ska avgöras i nationella eller lokala folkomröstningar. Vi vill att så mycket som möjligt av besluten ska fattas på kommunal nivå och på arbetsplatserna genom fackföreningar. Vi tror på direktdemokrati och människors självorganisering. Jag är övertygad om att det går att skapa ett sådant system av modern demokratisk socialism. Ryssland kan utveckla en modern och miljövänlig industri med en planerad produktion efter människornas behov och bygga ut den sociala välfärden och satsa på kulturen. Helt enkelt ett samhälle där människovärdet går före ekonomisk vinst.

På frågan om Putin inte redan har genomfört åternationaliseringar av naturresurser som olja och gas och förstatliganden av ryska industrier, svarar Udaltsov att det är ”skitsnack”.

– De så kallade ”statsägda” ryska företagen är bara ett sätt för regimen att fördela egendomen mellan olika oligarkgrupper. Vinsterna i dessa företag går till fantasilöner och bonusar till chefer på samma sätt som i privata företag. Samtidigt som Moskva är en stad som har flest miljardärer i världen ligger levnadsstandarden för majoriteten runt existensminimum. Under den pågående ekonomiska krisen har antalet miljardärer faktiskt fördubblats, samtidigt som arbetslösheten och fattigdomen växer. Det är ett kriminellt samhällsystem.

Vad tror du om utvecklingen i Ryssland?

– Självklart önskar jag mig en fredlig demokratisering, att Putin avskaffar censuren i morgon och låter genomföra fria val. Men en sådan utveckling är inte trolig. Jag tror att det ökade politiska förtrycket kommer att dominera framöver och ge Putin en viss tid av stabilitet. Men hans regim kan inte vara för evigt. Den ekonomiska krisen har påverkat landet och kommer att förvärras. Snart kommer vanligt folk börja ifrågasätta varför de måste gå med på att sänka sin levnadsstandard, när det motsatta gäller för oligarkerna.

– Jag tror att det uppstår en ny proteströrelse inom ett par år. Myndigheterna kommer som vanligt att försöka kanalisera missnöjet genom att spela på xenofobi och nationalism. Vänsteraktivister kommer därför att få ett stort ansvar för att styra utvecklingen i Ryssland i progressiv och demokratisk riktning. Självklart önskar jag att få att vara med då och delta i kampen som en fri man och inte sitta inspärrad i en fängelsecell. Men jag tror och hoppas att det finns många andra som har modet att fortsätta kampen, trots alla svårigheter för oppositionen.

Hur tycker du att omvärlden borde reagera på Bolotnajaprocessen?

– Det känns som allt snack i Väst om mänskliga rättigheter mest är tom retorik. Bolotnajaprocessen är den största politiska rättegången i Ryssland på tjugo år. Men hur mycket har detta uppmärksammats i Europa? Varför är det så tyst från människorättsrörelser och demokratiska partier? Jag skulle självklart vilja att omvärlden reagerade starkare på den politiska repressionen mot vänstern i Ryssland. Framför allt vill vi så klart att vänsterpartierna i Europa ska visa sin solidaritet. Det skulle betyda mycket för oss rent moraliskt. Några grupper har redan genomfört solidaritetskampanjer för Bolotnajafångarna. För det är jag naturligtvis tacksam.

Per Leander

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.