Inga klyschiga catfights – guldstjärna för det

Elin Willows skriver glasklart om ung kvinnlig vänskap

Publicerad 2021-09-13

Elin Willows är kulturjournalist och författare, bosatt i Finland.

Kvinnor som kommer till liv av en mans kärlek, likt Törnrosa av prinsens kyss, har en självklar plats i kulturen. Inte lika vanliga är berättelserna om hur avgörande vänskap kvinnor emellan kan vara för vilka vi blir, men det är vad Elin Willows Nya namn handlar om.

Sofia går i åttan, växelbor hos föräldrarna, sköter skolan och tränar friidrott. Hon är ingen naturbegåvning som kompisen Kristin, men beredd att underkasta sig hård träning. Men hon ÄR liksom ingen förrän det börjar en ny tjej på skolan och de blir vänner.

Den nya vännen – nästan hela boken igenom namnlös – har rätt kläder och stenkoll på musik och hon väljer just Sofia att vara med. Det är nästan som en förälskelse. De är tillsammans hela tiden, utforskar Stockholm tillsammans, gör staden till sin. Men det är just det att Sofia är utvald, vännen är den som väljer – och kan välja bort.


Några år senare: ny stad, London, och nytt namn, Eva. Ensam, osäker men ambitionen att bli hemma även här. Det blir hon, genom vänskapen med Flo.

I bokens tredje del har hon blivit hela Eva-Sofia, forskar och blir vän med Sanna som öppnar den nya staden, Åbo, för henne.

Nya namn berättas i första person och alla tre delar i presens. Läsaren är hela tiden i huvudet på en ung vuxen som inte riktigt vet vart hon är på väg eller vad hon vill. Mot utbildning, jobb, kanske en kille – men inget av detta är vad hon lutar sig emot. Det är vännerna. Sofia kysser en kille men möter över hans axel vännens blick. Eva har sex på klubbens toalett, men springer sen i kapp vännerna på väg hem. Det är hos dem hon hör hemma, det är med dem hon blir den hon vill vara.


Den här sortens lite vaga, riktningslösa unga kvinna har Elin Willows skrivit om tidigare, i sin debut Inlandet (2018). Det är inte menat om kritik, tvärtom känns hon både mer intressant och oskriven än sorten som siktar mot stjärnorna och tar världen med storm.

Willows kompenserar också genom att beskriva bokens personer med ett mycket precist och konkret språk, glasklart rakt igenom. Det är en bok där man nästan måste hålla igen läsningen för att inte rasa igenom texten för snabbt, och då missa de subtila glidningarna i de relationer som beskrivs.

En extra guldstjärna får Elin Willows för att det boken igenom finns tjejgäng och andra kompisar, utan att rivalitet eller den tröttsamma tjejer kan inte leka tre-klyschan visar sig. Att den ens finns förklarar kanske varför en roman som Nya namn känns så uppfriskande.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln