Jägmästare med människor i sikte

Novellsamling som ger en bra ingång i László Krasznahorkais författarskap

Publicerad 2020-04-21

László Krasznahorkai.

Ungerska författare som Péter Nádas, Péter Esterházy, Imre Kertész och László Krasznahorkai bildar ett eget universum. De skriver alla en prosa som sätter läsaren på prov men ger en rik belöning.

Erfarenheterna och skildringarna undviker den raka realismen. Det konventionella språket når inte tillräckligt långt in, utan det krävs att språket vrids för att tränga igenom alla vedertagna sätt att närma sig erfarenheter och verkligheten. Krasznahorkais böcker skiljer sig också åt från varandra.

”Satantango”, hans kompakta men flödande romandebut, beskriver hur en lurendrejare av diaboliska mått förvrider en hel by, en roman vars undertext handlar om dåtidens försök av den kommunistiska regimen att påtvinga en omställning till jordbrukskollektivism.

”Seiobo där nere” är också kompakt, och till synes vildvuxen. Här möter vi en rad berättelser om skönheten och konsten, om riter och om att förstå världen. 

Konstruerad efter den matematiska fibonacci-serien skiljer den sig i ämnesval radikalt från såväl debuten som novellerna i ”Den sista vargen”.

I den första novellen, en, enda lång mening över 70 sidor, sitter en man vid en bardisk i Berlin och berättar för en ”ungrare” om hur han lockats till Extremadura och där försöker spåra upp historien om dödandet av den sista vargen. 

Denna jakthistoria av en trött före detta filosof följs upp i ”Herman”. En pensionerad jägmästare ska ta hand om viltet i en skog. Efter ett tag vänder han på sitt uppdrag. I stället för att lägga ut fällor för småvilt, lägger han ut fällor för människor. Djur som djur, så att säga.

I en sista vändning, novellen ”Slutet för ett hantverk”, möter vi en grupp synnerligen lustfyllda militärer som rest till byn där människorna drabbats av Hermans fällor och nu i skräck försöker fånga människojägaren. Militärerna intresserar sig mellan orgierna så sakta för vad som pågår i byn. 

Rovdjur, begär och en problematisering över vad eller vem som ställer till mest skada i världen och livet är teman i dessa märkvärdiga texter och novellerna är en bra ingång till Krasznahorkais övriga böcker.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln