Dramatisk väg till Nobelpriset

Torsten Kälvemark läser en biografi om fredspristagaren Denis Mukwege

Publicerad 2018-12-10

När Denis Mukwege tar emot Nobels fredspris i Oslo i dag bör man sända en tanke också till Majken Bergman och Ingrid Åkerström, två svenska kvinnor som betytt mycket för honom.

Berthil Åkerlund har skrivit en biografi om Denis Mukwege - Nobels fredspristagare 2018

Majken Bergman såg till att han som nyfödd och kritiskt sjuk fick vård i rätt tid. Ingrid Åkerström ställde senare i hans liv upp som ekonomisk garant för en viktig medicinsk vidareutbildning i Frankrike.


Båda kvinnorna var knutna till pingströrelsens mission i Kongo. Majken var lärare och Ingrid barnmorska. Om ingen visste det förut så vittnar sambanden mellan dem och Mukwege om den roll som svenska och norska missionärer spelat för hans utveckling till en empatisk läkare. Med kristen etik som vägledning har han tagit sig an kvinnor som under krig och laglöshet utsatts för grovt sexuellt våld.


Denis Mukwege berättar i den här boken själv om sitt liv med Berthil Åkerlund som lyssnare och nedtecknare. Det blir en bitvis dramatisk historia om livsvillkoren i ett land där inbördeskrig och korruption varit förhärjande och där kolonialismens spår aldrig riktigt suddats ut. 

Den flerfaldigt prisbelönade kvinno­läkaren skräder inte orden när det gäller att skildra det motstånd han ibland mött på hemmaplan. När han 2008 fick ta emot FN:s pris för mänskliga rättigheter i New York var salen full av internationella diplomater men ingen representant för hans eget land syntes i mängden. 

I ett senare möte med president ­Joseph Kabila känner han de styrandes ointresse för att diskutera problemen kring kvinnornas situation i Kivuprovinsen eller för att stöda arbetet på det numera världsberömda Panzisjukhuset i Bukavu.


Mellan kritiska betraktelser och dramatiska händelser finns sidor i den här boken som något snuddar vid söndagsskoleberättelsens dramaturgi. Det kan man ha överseende med. Denis Mukwege och Läkarmissionen inom pingströrelsen förtjänar ändå all heder och ära för sitt arbete i mänsklighetens, och särskilt de utsatta kvinnornas, tjänst. 

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.