Här blir flyktingen en människa igen

Suad Alis debutroman visar en verklighet bakom migrationen

Publicerad 2020-10-05

Suad Ali (f 1990) är statsvetare. ”Dina händer var fulla av liv” är hennes romandebut.

Suad Ali är född i Somalia för trettio år sedan, men familjen hamnade efter diktatorn Siad Barres fall och den somaliska statens sammanbrott 1991 först i Kenya och därefter i Åtvidaberg. En svindlande resa. 

I dag är Suad Ali som statsvetare verksam inom bland annat UNHCR. Dessutom nu också romanförfattare. Hennes debut Dina händer var fulla av liv är inte en autofiktiv roman, där hennes egen flykting- och invandrarhistoria redovisas. Det är ändå dessa erfarenheter som skapar romanens vikt och värde.


Huvudpersonen Nora är tonåring i 1980-talets Somalia. Familjen hör till landets privilegierade, man håller på regimen och lever betydligt bättre än de flesta i det somaliska samhället. 

Nora utbildar sig, får tjänst som lärare vid ett av Mogadishus finaste gymnasier och träffar sitt livs älskade Ahmed. Det innebär problem, eftersom han är utgivare av en oppositionell tidning och dessutom tillhör en annan klan än Nora.


Samtidigt som Suad Alis roman kommer ut har ju en debatt om ”klaner” utbrutit i Sverige. Dagligen luftas nu bestämda uppfattningar om klaner och klanmentalitet, där debattörerna är lika tvärsäkra som om det handlat om epidemiologi. 

Inom den stora somaliska diasporan i Sverige vet man en del mer om den saken, och genom att läsa Suad Alis roman kan man få bättre insikter i vad ett klansamhälle handlar om. 


Fast det är inget huvudtema i romanen, fokus är snarare på hur Noras familj går sönder samtidigt som staten går under. Under flykten undan det urskillningslösa våldet drunknar fadern, medan Ahmed, sedan han ordnat en flyktväg till Sverige, dukar under av malaria. Nora och hennes lilla dotter hamnar i Sandviken, medan modern och hennes syster Ayan förblir kvar bland ruiner, svält och utsatthet i Somalia. 

Hos FN-soldaterna tvingas Ayan att låta sig våldtas för att få tillgång till insulin åt modern, medan Nora försöker försörja sig och dottern med städjobb i Sandviken. Hon lyckas inte förklara för systern och modern varför hon inte kan skicka dem mer pengar från sitt ”privilegierade” liv i det rika Europa.


En kort tid hösten 2015 såg en majoritet av svenskar invandrare, flyktingar och asylsökare som subjekt, människor som drabbats av fruktansvärda problem, som vi förhoppningsvis kunde hjälpa till att försöka lösa.

Sedan vände det som bekant, flyktingarna blev ett problem som vi drabbades av, objekt som så småningom reducerades till ”volymmål”. En roman som Dina händer var fulla av liv återger flyktingen, invandraren, asylsökaren, migranten status som subjekt.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.