Konsten att vara fru Trump

Ny biografi skildrar Melania Trumps förmåga att inte skapa skandaler

Publicerad 2020-07-15

First lady Melania Trump stöttar sin man, president Donald Trump, i alla väder. Men till skillnad mot alla hans klavertramp ser Melania till att inte hamna i blåsväder.

Mycket kan man säga om Donald Trump men gåtfull är han inte. Han kräver allt ljus på sig och han uttrycker sig så tydligt att det i sig väcker tvivel – så där onyanserat kan väl inte en president tala? Men vi har lärt oss: han menar precis det han säger. What you see is what you get.

Därför är det intressant att hans hustru, Melania Trump, är desto mer enigmatisk. Inför presidentinstallationen i januari 2017 hölls kvinnomarscher runt om i världen, i dem syntes plakat med budskapet ”Free Melania”. Man kan skratta, men det finns också en ironi i att man i en demonstration för jämställdhet förutsatte att den blivande first ladyn bara är en olycklig troféhustru, ett offer, och inte kan vara en kvinna med agens som tagit sig precis dit hon vill.

Så vad ligger närmast sanningen? Vem är Melania Trump och vad står hon för – om något?


Detta har Mary Jordan, till vardags journalist på Washington Post, gett sig ut för att ta reda på. Hon har gått ambitiöst till väga, har rest i Melania Trumps förflutna och intervjuat över hundra personer som på något sätt haft med presidentfrun att göra, förr och nu. En gång har hon fått intervjua Melania Trump själv, under valkampanjen 2016, 45 minuter på telefon.

Melania Trump föddes som Melanija Knavs 1970 i den del av dåvarande Jugoslavien som sen blev Slovenien. Hon var söt och skötsam som barn, kom som 18-åring in på en ansedd arkitektutbildning men hoppade av efter ett år för att pröva lyckan som fotomodell i Milano. Hon ändrade sitt namn till Melania Knauss och fortsatte vara skötsam. Det gick inte jättebra men tillräckligt för att kunna ta karriären vidare till New York, hennes drömmars mål. Där fortsatte hon göra katalogjobb och reklamkampanjer – alltså snäppet under de fina high fashion-jobben – tills hon runt millennieskiftet träffade affärsmogulen och medieälsklingen Donald Trump. Han höll precis på att avveckla sitt andra äktenskap och efter några turer blev hon 2005 hans tredje fru. Året därpå fick de sonen Barron, hennes första och hans femte barn.


Melania Trumps liv tycks alltså ha innehållit både kamp och kontraster men det är fascinerande hur torftig hennes livsberättelse är i boken. Detaljfattig-domen är slående, det finns nästan inga personliga anekdoter eller annat som skänker färg.

Bokomslag: The Art of her Deal av Mary Jordan

En orsak kan förstås vara att ”samlad och målinriktad” är omdömen som återkommer i intervjuerna. Melania Knauss kom till Milano för att bli modell, inte för att festa och ha kul. Hon arbetade, punkt.

Men en annan orsak kan också vara det som blir det bestående intrycket när man slagit igen boken: Melania Trump är noga med att kontrollera bilden av sig själv och hon tycks gå systematiskt till väga. När hon avslutar ett kapitel i sitt liv så klipper hon, inga trådar lämnas hängande. Sevnica, Ljubljana, Milano, Paris och New York – ingenstans där Melania Trump bott fanns någon som hade en mer personlig relation med henne eftersom när hon flyttat så hördes hon aldrig mer av.

Hon omger sig med en liten, tajt och mycket lojal krets. På den stora privata fest som hölls inför presidentinstallationen bjöd Donald Trumps tre vuxna barn hundratals personer – Melania Trump bjöd 40, däribland sin advokat och sin inredare.


Kanske har hon anlitat en ”reputation manager”, ett proffs som städar i kändisars förflutna, spekulerar Jordan. Många minns pojkvänner från Milano-tiden men ingen har trätt fram. Hon har också köpt upphovsrätten till de mer lättklädda foton som togs under modelltiden och mer vågade reklamkampanjer har blivit betydligt svårare att hitta på nätet.

Från och med att Melania Trump träffade sin nuvarande man blev hennes historia lite uppumpad. Det hette att hon var supermodell, vilket inte var sant. Ibland kunde Donald Trump säga att hans nya flickvän kom från Österrike, helt enkelt för att Slovenien var för okänt. Hon sägs (fortfarande) tala fem språk flytande: slovenska, engelska, tyska, franska och italienska. En enkel faktauppgift som en frustrerad Mary Jordan inte kan få bekräftad, i stället hänvisar hon till att Melania Trump i Davos lyssnade på Emmanuel Macron via tolk i hörlurar och att hon inte svarade på italienska när hon träffade påven.

En fråga med politisk sprängkraft är den om hur hon invandrade till USA. Allt har gått rätt till, alla som vill till USA kan göra som hon, har Melania Trump sagt med skärpa, och Jordan ägnar med den grävande reporterns gnetighet ett kapitel till alla turer runt olika sorters visum. Allt har gått rätt till – men det tycks ha hjälpt att ha pengar och kontakter. Det gäller inte minst den efterföljande familjeåterföreningen, då även Melania Trumps föräldrar och syster i dag lever i USA.

När det gäller politik har hon annars uttryckt lite offentligt. Däremot har hon alltid uppmuntrat och trott på sin mans politiska ambitioner, som funnits åtminstone lika länge som deras relation. De som talar on the record i boken är i många fall medarbetare till Donald Trump, som alla intygar hur smart Melania Trump är och att hennes man lyssnar och tar råd från henne. Hon gillar inte att han använder fula ord i tv men uppmuntrar honom annars att vara sig själv, ”let Donald be Donald”. När han drev ”birther”-konspirationen – att Barack Obama inte skulle vara född i USA – stämde hon in. Hon lär ha drivit på för valet av Mike Pence som vicepresident med motivet att han saknade ambitioner att ta klivet upp och därmed skulle klara att alltid spela andrafiol, sannolikt ingen dålig analys.


Någon kallar Melania Trump för ”stjärnan i en Donald Trump-produktion” men det är nog att underskatta henne. Vid sidan av världens mäktigaste man verkar hon ha skapat ett eget liv. Till skillnad från sin man omger hon sig med människor som aldrig läcker ett ord om henne. Hon tillbringar den mesta tiden med sin son och sina föräldrar, de talar slovenska med varandra. De har alla – även Barron, den amerikanska presidentens son – dubbla medborgarskap.

När ”grab them by the pussy”-videon blev offentlig strax före valet 2016 sägs det ha gett Melania Trump ett bra läge för att omförhandla det äktenskapsförord som upprättades 2005. Enligt Mary Jordans källor handlade det inte om Melania Trump själv, utan om att hon ville ha garantier för att hennes son ska ha samma arvsrätt som de tre äldsta 
barnen.

När videon blev känd var det för övrigt bara inför sin fru Donald Trump skämdes, och hennes reaktion han fruktade. Kanske är det den mest oväntade uppgiften i The art of her deal – att Donald Trump faktiskt har skam i kroppen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.