Allt blev bättre när sakerna försvann

Anna Andersson läser en bok om att göra sig fri från onödiga prylar

Uppdaterad 2019-08-01 | Publicerad 2018-02-11

Allt fler förespråkar ett minimalistiskt leverne där man gör sig av med onödiga prylar.

Varje dag kommer 150  000 paket från Kina till Sverige. Väldigt många av dem innehåller saker folk har beställt via sajter som Wish och Alibaba, där man till exempel kan köpa något som liknar en Apple watch för nio kronor, 140 tuschpennor för 17 kronor eller en handväska som om du kisar skulle kunna vara en Ralph Lauren för 121 kronor.

Jag kan inte vara den enda som får lite andnöd av det här. 150  000 paket. Varje dag. Med längtan efter lite frisk luft läser jag Hej då saker av Fumio Sasaki. Han är en japansk, tillnyktrad pryljägare som har funnit lyckan i ett minimalistiskt leverne. Han bor i dag på tjugo kvadratmeter och det tar honom 40 minuter att flyttpacka allt han äger.

Precis allt i hans liv, menar han, har blivit bättre sen han började göra sig av med sina prylar: han är gladare, har mer tid över till sånt han verkligen gillar, han har blivit mer utåtriktad, fått mer sinnesro, bättre relationer och till och med gått ner i vikt.


Det är lätt att få känslan av en nyfrälst person när man läser Sasaki. Tidigare ett liv på den breda vägen, fyllt av ängsliga jämförelser med andra och ett hem proppfullt med böcker och filmer han låtsades ha läst och sett, och dyra kläder han inte använde. Sen – frälsningen! ­Eller i alla fall en insikt om att prylar inte skänker lycka.

Fumio Sasaki.

Att många har insett det före honom besvärar inte Sasaki när han allvarsamt skriver till exempel att ”vi använder våra prylar för att visa hur duktiga vi är” eller ”som de sociala varelser vi är kan vi inte leva utan att känna oss värdefulla”. Han låter ofta som en mansplainande konfirmationsledare.

Men kan man bortse från det finns ändå poänger. Det är befriande att läsa om någon som förespråkar ett enkelt liv utan att det blir vedspis och rovor. Tvärtom ser han det moderna samhället som en förutsättning för enkelhet: äger du en scanner så kan du läsa in allt du vill behålla och göra dig av med alla papper, och upptäcker du att du verkligen behöver något är det bara att gå ut och köpa det. ”Betrakta butikerna som dina lagerlokaler.”


Han har också en del konkreta tips för den som verkligen vill rensa hemma. Ha inga dubbletter – du klarar dig med en sax – skaffa inte fler förvaringsutrymmen för du kommer alltid att fylla dem, lägg undan saker och se om du saknar dem innan du definitivt slänger och så vidare. Det gör det lätt att upptäcka saker hemma man kan avvara.

Helt frånvarande i boken är tankar om hållbarhet och klimatpåverkan, där man skulle kunna tänka sig att Sasaki hade enkla poänger att göra. Till skillnad från mig så vägrar han att moralisera över människors överkonsumtion – att döma är meningslöst, menar han.

Möjligen har han rätt. Trots allt vi vet om vad överkonsumtion, inklusive influget skräp från Kina, gör med vår värld så tycks det ju inte ha någon som helst hämmande verkan. Kanske är den enskildas lycka en mer framkomlig väg.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln