Torsk i Thailand

Malin Krutmeijer läser Joakim Medins bok om svenskarna som köper sex i Bangkok och Pattaya

Av: Malin Krutmeijer

Publicerad:
Journalisten Joakim Medin ger ut boken Thailandssvenskarna,  om svenska sexköpare i Thailand.
Foto: Kristian Borg
Journalisten Joakim Medin ger ut boken Thailandssvenskarna, om svenska sexköpare i Thailand.

Ack, hur oskyldigt ter sig inte forna tiders utlandssvenska gnäll på Sveriges skatter och alkoholpriser! Det tänker jag under läsningen av Joakim Medins skildring av sexköpande svenskar i Thailand.

Männen som Medin träffar anser att hela Sverige håller på att kollapsa. Värst är – självfallet – invandringen, speciellt muslimerna, som håller på att förstöra allting. Men män tillåts heller inte vara män längre, och kvinnorna är tjocka, självgoda, krävande feminister allihop.

Thailändskorna däremot är tillgängliga och tjänstvilliga, och de som männen träffar säljer sina kroppar för bara några hundralappar. Mycket billigare och bättre än i Sverige.

Thailandssvenskarna bygger på research som Medin gjorde i samband med en rapport författad på uppdrag av nätverket Schyst resande. I boken ligger fokus helt på de sexköpande männen.

För att komma dem nära har Medin wallraffat och låtsats vara en potentiell sexköpare. På så vis har han kunnat avlyssna och delta i samtalen på sexklubbar och svenskbarer i Bangkok och Pattaya.

Han är noga med att påpeka urvalets begränsningar. Det finns dyrare ställen som han inte haft möjlighet att besöka, och som nog drar till sig ett annorlunda klientel.

Tillsammans odlar de ett avancerat självbedrägeri, och pratar om sexköp som en anpassning till thailändsk kultur eller ett sätt att hjälpa fattiga kvinnor.

De som Medin träffar har hursomhelst oftast arbetarbakgrund, och de som bekänner politisk färg är sverigedemokrater. Medin möter till och med en och annan som anser sig vara i politisk exil i Thailand.

Även om han är lite ängsligt noga med att ta avstånd från männens syn på kvinnor och invandrare, så försöker Medin ändå förstå och kontextualisera.

Han irrar iväg lite i en intervju med en forskare som pratar om en allmän maskulinitetskris bland svenska arbetarmän, vilka ”längtar tillbaka till folkhemmet”, där män tydligen var män, kvinnor var kvinnor och Sverige vitt.

Den här lite grovt tillyxade bilden, och dess svaga koppling till just sexköp, nyanseras av Sven-Axel Månsson, professor emeritus i socialt arbete, och nestorn när det gäller svensk forskning kring prostitution och sexköp.

Han fastslår att svenska män som köper sex kommer från alla samhällsklasser. Vad som är tydligt är maktdimensionen: Månsson kallar prostitutionen för ”en sista antifeministisk bastion”.

Man måste ju komma ihåg att sexköp inte är någon total anomali i världen, och för sexturisterna blir det förrädiskt snabbt normaliserat. Tillsammans odlar de ett avancerat självbedrägeri, och pratar om sexköp som en anpassning till thailändsk kultur eller ett sätt att hjälpa fattiga kvinnor.

Skildringarna inifrån sexklubbarna är hemska. Männen beter sig som fullfjädrade, hänsynslösa torskar, men vägrar acceptera en sådan bild av sig själva. ”Om du kallar mig för en som köpt en thaihora, då kommer jag att döda dig”, som en av dem säger.

Det är ett slags subkultur som talar, och den har Joakim Medin fått tillgång till. Det är en både skrämmande och fascinerande studie han har skrivit.

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN