Lorca - från Soweto

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-08

JAN ARNALD om en vital omvandling

Sydafrikanska Market Theatre gästspelar på Stockholms stadsteater med "Bernarda Albas hus".

Den urspanska Bernarda Albas hus som sydafrikansk pjäs? Ett Sydeuropa i klorna på förmodern tradition och katolicism omvandlat till den kokande mångkulturella postapartheidgrytan i downtown Johannesburg? Och dessutom med en svensk regissör? Kan det verkligen funka?

Svaret måste helt enkelt bli ett rungande ja. Det finns inte en död minut när de fem nyutexaminerade sydafrikanska skådespelerskorna förenas med två äldre, mer rutinerade och förvandlar Lorcas klassiker till ett hyperaktuellt samtidsdrama.

Det är ett entusiastiskt, vitalt, dansant kvinnokollektiv som återfinner sina egna erfarenheter från våldtäkternas och aidshotets Johannesburgsslum i Lorcas poetiska text och lyckas uppdatera dess på sätt och vis alltid aktuella kvinnliga grundfråga: Hur förhålla sig till en hotfull yttervärld?

Bernarda Albas val efter makens död blir att isolera sitt hus och hålla sina fem döttrar borta från män. Under en mångårig sorgeperiod i splendid isolation gror begär av allehanda slag i den näringsfattiga myllan, och en dag briserar bomben.

Lindiwe Ndlovus Barnarda är majestätisk i sin oåtkomliga livsfientlighet och suppleras fint av tjänstekvinnan Poncia i Nomathamsanqa Balekas livserfarna gestaltning. Kring dessa kretsar de yngre skådespelerskorna som ömtåliga bubblor av fåfänglig vitalitet.

Maria Weisby har med strikt estetiska medel lyckats skapa ett drama med största tänkbara etiska sprängkraft. Föga anade Lorca hur han skulle komma att användas. Men han hade gillat det.

Teater

Jan Arnald

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.