Eländet lyser igen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-19

TOVE ELLEFSEN LYSANDER ser en pricksäker Staffan Göthe på Dalateatern

Lysande eländen är titeln på den samling 22 pjäser av Staffan Göthe som nyligen utkom. "Lysande elände" kan också mycket väl stå som rubrik för La strada del amore (1986). Pjäsen är författarens och skådespelarens kärleksförklaring till folkparkstraditionen som mot slutet av 1950-talet låg i dödsryckningar. I kulisserna väntade playback, pinuppor och en porrbiograf i Sölvesborg.

Martha Vestins uppsättning på Dalateatern börjar i ett forcerat farsspel men arbetar sig långsamt fram mot ett större och avskalat lugn. När Göte och Nanna Cervieng, Urban Eldh och Barbro Enberg i slutet hjälper varandra på med ytterkläderna för att äntligen fara hem, håller de ett ordlöst samtal om försoning. De har svikit andra och själva blivit svikna. Ändå hör de ihop resten av sina eländiga liv.

Kanske är det just här dramatikern Staffan Göthe har sin storhet. Bakom en pricksäker och lika fjäderlätt som inkännande dialog, och en suverän förmåga att skildra människors ensamhet, vilsenhet och skam, finns så oändligt mycket mer för varje ny uppsättning att gräva fram.

Dalateaterns iscensättning av Göthes moderna klassiker gör en imponerande båge från det övertydliga till det lågmält gripande. Med sin genomskådande svärta är Anita Nymans Sundin föreställningens iakttagare och cyniska sanningssägare. Linda Lönnerfeldts Yvonne är en lika perfekt tonträff. I andra fall är det som om regissören lägger sin tolkning som en mask framför skådespelaren. Bak den upptrissade spelstilen anar man bara glimtvis vad Catherine Gordons strippa Sunie eller Therése Lindbergs teatergalna familjeflicka Ketty verkligen kan.

Göte är truppens sexuella maktfaktor, men Urban Eldh gör honom snarare som storögd fadersfigur. Sonen Vilhelm, Joakim Lindblad, får däremot publiken på knä med Taubes kärleksballad. Och det är musiken, de vackert modellerade scenerna och Anita Nymans knivskarpa Sundin jag bär med mig hem. Och så texten. Staffan Göthe - en lysande teaterpoet.

Teater

Tove Ellefsen Lysander

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.