Drottningen dumpar familjen på julen

Publicerad:
Uppdaterad:

Brittiska kungahuset

För första gången på 30 år överger drottning Elizabeth sitt ”julslott” Sandringham Castle.
Det får stå tomt på grund av coronapandemien.
Dessutom portar hon familjen från julfirandet.

För första gången på mycket länge samlades kungafamiljen på Windsor Castle. Eftersom drottning Elizabeth, 94 och prins Philip, 99, ingår i en riskgrupp på grund av sin ålder, har drottningen och hennes man hållit sig isolerade sedan coronapandemiens början.

Men vid detta sällsynta tillfälle ställde man upp för fotograferna – med ordentligt avstånd mellan varje kungligt par. Prins William och Kate, prins Charles och Camilla, prins Edward och Sophie samt prinsessan Anne var på plats.

Drottningen hyllade lokala volontärarbetare som arbetar hårt under coronakrisen och Frälsningsarmén spelade julsånger.

Drottning Elizabeth träffade åtta av sina närmaste familjemedlemmar på Windsor Castle. Men julen blir desto mindre, den firar hon med enbart en av sönerna och hans familj.
Foto: Getty
Drottning Elizabeth träffade åtta av sina närmaste familjemedlemmar på Windsor Castle. Men julen blir desto mindre, den firar hon med enbart en av sönerna och hans familj.

Firar med ett fåtal personer

Det här var troligen enda gången i jultid som drottningen träffade så många ur familjen.

I vanlig fall samlar drottningen 30 av de närmaste familjemedlemmarna på sitt julslott Sandringham. I år överger hon den traditionen. För första gången på 30 år stannar hon och prins Philip på Windsor Castle och sin isolering. De firar enbart med varandra.

I Storbritannien får man fira jul med högst två andra hushåll. Men att samla barn och barnbarn och barnbarnsbarn är en alltför stor risk för drottningen och Philip som fyller 100 år i sommar.

Foto: Getty
Prins William och Kate firar jul med Kates föräldrar i år.

Köper 600 julklappar

Hovanställda har ansträngt sig till det yttersta för att skapa julstämning på slottet. En sex meter hög gran har rests i St. George’s Hall. Hovpersonalen har använt stegar för att klä den med hundratals glaskulor i rött och guld och hängt lampor på grenarna.

Det finns även en mindre gran i de så kallade Crimson Drawing Room. Det är där som klapparna öppnas. Varje år låter drottningen köpa runt 600 gåvor som ges bort till familj, vänner och anställda.

Dörrar och fönster pryds med kransar och ljusstakar. Gamla antika juldekorationer samsas med mer nya sådana – och självklart har drottningen även tagit vara på de små barnens julpyssel.

Foto: Royal Collection Trust
Granen i St. George’s Hall är sex meter hög och kräver stegar när personalen ska klä den.
Foto: Royal Collection Trust
Trapphallen på Winsor Castle är pampig och julpyntad.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Nobelspecial

Frasande sidenklänningar, glittrande juveler, förstklassisk underhållning och en fyra timmar lång lyxmiddag. Champagne i glasen och festglada gäster.
När Nobelfesten ställs in på grund av corona ger vi dig det allra bästa från de senaste årens banketter. Vi ger dig detaljer, hemligheter och kunglig glans. Dessutom mycket bakom kulisserna-snack från när Jenny var gäst på Nobelfesten.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT