Kronprinsessan och prins Daniel har covid-19

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testats positivt för covid-19.

Paret mår, trots omständigheterna, väl och sitter i karantän hemma på Haga slott.

– Kronprinsessan hade en lätt förkylning i går och tog det säkra före det osäkra och testade sig, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

”Kronprinsessan och prins Daniel uppvisar lättare symptom, men mår efter omständigheterna väl. Omedelbart efter insjuknandet satte sig kronprinsessan, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar i karantän i hemmet”, skriver hovet på sin hemsida.

Smittspårning är nu inledd under överinseende av hovets livmedikus.

Kronprinsessparet har satt sig i karantän.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Kronprinsessparet har satt sig i karantän.

Missar minnesgudstjänst

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Aftonbladet att paret tog varsitt pcr-test redan i går, efter att kronprinsessan fått lättare förkylningssymtom. I dag fick de svar att testerna var positiva.

– I dag har även prins Daniel lättare symtom. Men de mår efter omständigheterna bra.

Kronprinsessparet skulle i dag ha deltagit i en minnesgudstjänst i Drottningholms slottskyrka, men fick efter beskedet ställa in. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia deltog i kronprinsessparets ställe.

Även Förvarsmaktens uppvaktning med anledning av kronprinsessans namnsdag i morgon har ställts in.

Foto: Kate Gabor/Kungliga Hovstaterna
Prinsessan Estelle och prins Oscar uppges vara friska och mår bra.

Estelle och Oscar hemma från skolan

Nu sitter hela familjen, inklusive prinsessan Estelle och prins Oscar, i karantän på Haga slott.

– De är hemma och barnen är hemma, de kommer inte att gå i skolan under den här tiden. Kronprinsessparet tycker det är viktigt att följa rekommendationerna. Det är ett speciellt, extremt år för alla människor, och då påverkas även barnen. Men barnen är friska och mår bra, säger Thorgren.

Kronprinsessparet sköter redan många av sina arbetsuppgifter digitalt, och de kommer att fortsätta göra det nu. Det är oklart när kronprinsessan kan ha smittats. Men smittspårning pågår.

Stannade hemma på sportlovet

De personer som vistats i parets närhet har testats, men ingen har av dem har fått positiva resultat. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har inte träffat någon annan ur kungafamiljen under de senaste dagarna.

– Nej, de har det inte. Det var ju också sportlov förra veckan och då har kronprinsessparet stannat hemma, säger Margareta Thorgren.

Hur länge familjen får sitta i karantän återstår att se. Först och främst ska de bli friska, uppger hovet.

Kungen och drottningen vaccinerades mot covid-19 i mitten av januari.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Harry och Meghan startar krig mot kungahuset

Harry och Meghan riktar grova anklagelser mot brittiska kungahuset. Rasism, psykisk ohälsa, känslokyla och svek. Vi analyserar de viktigaste avslöjandena och går igenom allt som hänt efter att paret genomförde sin “tell all” hos Oprah Winfrey. Vi tar upp reaktionerna efteråt - Meghans pappas försvarstal, de påstådda lögnerna, premiärministerns kommentar och kritiken. Missa inte detta fullspäckade avsnitt som innehåller allt om de senaste dagarnas händelser.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

MER OM KUNGLIGT