Storbritanniens prins Philip är död – blev 99 år

Storbritanniens prins Philip är död, skriver Buckingham Palace på sin hemsida.

Han somnade in på slottet Windsor under morgonen.

– Han gick bort fridfullt i morse, meddelar det brittiska hovet i ett uttalande.

Prins Philip, hertig av Edinburgh, är död, 99 år gammal. Här kommer vi att rapportera om reaktionerna på hans bortgång.

Fastnålat inlägg
9 april 2021 kl 18.52Emil Salmaso
DELA

Prinsparet Harry och Meghan hedrar bortgången på sin organisations hemsida.

"Till minne av ers höghet hertig av Edinburgh 1921-2021", skriver de.

"Tack för er tjänstgöring... ni kommer att vara enormt saknad".

Skicka inlägg
 • Beri Zangana

  USA:s president Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden sänder sina djupaste kondoleanser.

  "Hela det amerikanska folket skickar våra djupaste kondoleanser till drottning Elisabeth, hela kungafamiljen och hela det brittiska folket", uppger de i ett uttalande, rapporterar Sky News.

  Vidare säger de:

  "Under sitt 99-åriga liv såg han vår värld förändras dramatiskt och upprepande gånger. Från att han tjänstgjorde under andra världskriget, till hans 73 år tillsammans med drottningen", uppger Joe och Jill Biden och fortsätter:

  "Hans arv kommer att leva inte bara genom hans familj utan i alla de välgörenhetsarbeten som han formade"

 • August Håkansson

  Kanadas premiärminister skriver på Twitter att prins Philip bidrog med mycket gott till Kanada och världen.

 • August Håkansson

  EU-kommissionens ordförande: ”Jag är ledsen att höra om hans kungliga höghet prins Philips bortgång.”

 • August Håkansson

  Produktionsteamet bakom succéserien ”The Crown” har nu gjort ett uttalande med anledning av prins Philips död.

  ”Netflix, Left Bank Pictures, Sony Pictures Television och produktionsteamet bakom The Crown är djupt ledsna över att höra om hertigen av Edinburghs bortgång. Våra tankar är med kungafamiljen i denna svåra tid”, står det i uttalandet.

  Prins Philip har i serien spelats av Tobias Menzies och Matt Smith.

  Tobias Menzies. Foto: TT

Nyheten meddelades av Buckingham palace på fredagseftermiddagen. Prinsen avled bara månader innan han skulle fyllt 100 år.

”Det är med stor sorg som hennes majestät drottningen meddelar att hennes älskade make, hans kungliga höghet prins Philip, hertig av Edinburgh, har avlidit. Hans kungliga höghet gick bort fridfullt den här morgonen på Windsor castle”, står det i hovets uttalande.

Hovet skriver även att man ska återkomma med mer information.

”Kungafamiljen sörjer hans bortgång tillsammans med människor över hela världen.”

”Det är med stor sorg som hennes majestät drottningen meddelar att hennes älskade make, hans kungliga höghet prins Philip, hertig av Edinburgh, har avlidit”, skriver det brittiska hovet på Twitter.
”Det är med stor sorg som hennes majestät drottningen meddelar att hennes älskade make, hans kungliga höghet prins Philip, hertig av Edinburgh, har avlidit”, skriver det brittiska hovet på Twitter.

Vårdades på sjukhus

Det har under en längre tid funnits oro kring prins Philips hälsa. Hertigen av Edinburgh vårdades tidigare i år på sjukhus i en månad för en infektion och ett tidigare känt hjärtproblem men fick komma hem i mitten på mars.

Philip av Mountbatten gifte sig med drottning Elizabeth II 1947, fem år innan hon blev drottning. Paret har varit gifta i mer än sex decennier.

Han var far till prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Kungen: En god vän till familjen

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia framförde på fredagseftermiddagen sina kondoleanser till drottning Elizabeth.

”Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om hans kungliga höghet hertigens av Edinburgh bortgång. Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på”, säger de i ett uttalande.

Kungaparet fortsätter:

”Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla. Vi framför våra kondoleanser till hennes majestät Drottningen, den kungliga familjen och Storbritanniens folk.”

Under eftermiddagen sattes en plakett med meddelandet om prinsens bortgång upp på Buckingham palace grindar. The Guardian rapporterar att människor har börjat samlas utanför grindarna och börjat lägga ner blommar till hans minne.

Boris Johnson: Sörjer med drottningen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll kort efter beskedet en presskonferens.

– Storbritannien har förlorat en extraordinär person som arbetade i allmänhetens tjänst. Prins Philip tillägnade sitt liv åt vårt land, säger Boris Johnson.

– Han hjälpte till att guida kungafamiljen och monarkin så att den förblir en absolut nödvändig institution för balansen och lyckan för vår nation.

Ledarna för de skotska partierna meddelade efter nyheten om dödsfallet att de ställer in den pågående valkampanjen fram till den 6 april.

”Mitt i en politisk kampanj är det här en påminnelse om vad som är viktigast i livet. Vi har förlorat en oerhörd person i samhällets tjänst som tjänat sin drottning och land i decennier", säger Douglas Ross, ledare för det konservativa partiet.

Storbritanniens prins Philip är död – blev 99 år
Storbritanniens prins Philip är död – blev 99 år
Prins Philip och drottning Elizabeth II 2017.
Prins Philip och drottning Elizabeth II 2017.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Märtha Louise gör dokumentär om sitt liv

Prinsessan Märtha Louise har låtit ett tv-team kliva innanför dörren till sitt och döttrarnas hem och liv. Nu kan man se en öppenhjärtig prinsessan berätta om allt från den tuffa barndomen till Ari Behns död och hur hon hittade kärleken igen. Vi diskuterar innehållet och prinsessans flyttplaner. Vi pratar även om Harry och Meghans första tv-serie med Netflix och huruvida det blir en succé eller inte. Vu diskuterar också det desperata ropet på hjälp från prinsen i Jordanien, prins Andrews nya problem och analyserar den kommnade svenska tv-serien om vår kung.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE