Charles III i tårar när drottningen begravs

Publicerad 2022-09-19

Efter 70 år på tronen begravdes i dag Elizabeth II.

Charles III kunde inte hålla tillbaka tårarna när nationalsången, som numera heter ”God save the king”, spelades.

– Det tydliggör verkligen den här eran som är över och det nya tidevarvet som nu börjar i det brittiska kungahuset, säger Aftonbladets hovexpert Sara Ericsson.

Det skedde med pompa och ståt. Elizabeth II:s begravning blir något många kommer att minnas.

Gästerna började anlända till Westminster Abbey tidigt under förmiddagen för att alla omkring 2 000 personer skulle hinna ta plats. Närvarande var världsledare som Joe Biden och Emmanuel Macron, och statsöverhuvuden som den svenske kungen Carl XVI Gustaf.

Strax innan begravningen fördes drottningens kista i en procession från Westminster Hall till Westminster Abbey. Kistan väger uppemot 300 kilo då den fyllts med bly i syfte att hindra fukt från att ta sig in, och den fördes fram på en kanonvagn dragen av 142 medlemmar ur den kungliga flottan.

Bakom kistan, som utsmyckats med en kunglig drapering och rosa och lila blommor som ska vara hämtade bland annat från slottet i Balmoral, gick kungafamiljen.

När de anlände till Westminster Abbey bar medlemmar ur drottningens garde in kistan i kyrkan, där den placerades längst fram.

Svenska kungaparets superplatser

I höjd med kistan satt sedan kung Charles III tillsammans med drottninggemål Camilla och sina syskon.

Mitt emot den brittiska kungafamiljen satt det svenska kungaparet, som fått mycket bra platser.

– De sitter allra närmst kistan, vilket tydliggör deras starka band och släktband till drottningen, sa Aftonbladets hovexpert Sara Ericsson.

Den svenska kungen är brylling med drottning Elizabeth II, på både sin mamma och pappas sida. När hon dog sa han i sitt tal att hon varit en viktig förebild för honom.

Svenska kungaparet var på plats på begravningen av drottning Elizabeth.

”Påminner oss om hennes storhet”

Begravningen pågick i ungefär en timme. Flera personer talade, man sjöng psalmer och det hölls två tysta minuter – inte bara i kyrkan utan i hela landet.

I slutet av ceremonin, när nationalsången, som tidigare hetat ”God save the queen” men som nu ändrats till ”God save the king”, spelades kunde kungen inte längre hålla tillbaka tårarna.

Kung Charles III kunde inte hålla tillbaka tårarna under begravningen.

– Det tydliggör verkligen den här eran som är över och det nya tidevarvet som nu börjar i det brittiska kungahuset, säger Sara Ericsson.

Efter att säckpipor spelat avslutades begravningen. Drottningens kista bars ut och fördes i en procession till Wellington Arch.

– Det har varit en väldigt vacker och värdig begravning, vilket en drottning som har tjänat sitt land och det brittiska samhäller i över 70 år förtjänar. Den påminner oss om hennes storhet och det tomrum som hon nu lämnar efter sig, säger Sara Ericsson.

I kväll återförenas drottning Elizabeth II med sin make igen när kistan sänks ner i det kungliga gravvalvet där prins Philip redan vilar.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE