Prinsessan Diana lurad att ställa upp på historisk intervju

Publicerad:
Uppdaterad:

Prinsessan Diana

Prinsessan Diana lurades att tro att hon hängts ut av någon i sin nära krets.

Därför ställde hon upp på tv-intervjun – som blev ett scoop.

– Det var tre i vårt äktenskap, så det är lite trångt, sa hon i den historiska intervjun.

Men bevisen var falska, hävdar hennes bror.

Intervjun med BBC-reportern Martin Bashir i programmet ”Panorama” är en av de mer kända i världen och sågs av nära 23 miljoner tittare.

Det var första gången någon i kungafamiljen bekräftade prins Charles affär med Camilla Parker-Bowles under äktenskapet med prinsessan Diana.
När intervjun gjordes var prins Charles och Diana separerade och svaret hon gav om trängseln i äktenskapet anses ha lett till att paret skildes ett år senare.

Prinsessan Dianas bror, Charles Spencer, har i samtal och under möten med BBC-journalisten fört anteckningar som ska visa på att reportern lurade till sig intervjun genom lögner och förfalskade dokument, bland dem kontoutdrag.

Kontoutdragen sägs visa att två personer nära Diana fick betalt av säkerhetspolisen för att avslöja information om prinsessan.

Prinsessan Diana i intervjun med Martin Bashir.
Prinsessan Diana i intervjun med Martin Bashir.


BBC erkänner att kontoutdragen skapats av BBC:s grafiker. De har utretts internt en gång tidigare, 1996. BBC kom fram till att kontoutdragen inte hade någon avgörande betydelse för att intervjun gjordes.

– Om jag inte hade fått se kontoutdragen skulle jag aldrig ha presenterat Bashir för min syster. Då hade han förblivit en av tusentals journalister som hoppades på en minimal chans att få tala med henne, utan någon realistisk chans, säger Charles Spencer till brittiska Daily Mail.

Bashir hävdade att han hade information om att Dianas privata post öppnades och lästes, att hennes telefon avlyssnades, att hennes livvakt konspirerade emot henne och att nära vänner gick bakom hennes rygg.
Nu ska en ny oberoende utredning göras.

Reportern Martin Bashir har genomgått en hjärtoperation och lever dessutom med komplikationer efter att ha varit sjuk i covid. Han kan därför inte höras just nu, enligt BBC.

 

Fotnot: Prinsessan Diana dog i en bilkrasch i Paris 1997. 2005 gifte prins Charles om sig med ungdomskärleken Camilla Parker-Bowles.

Prinsessan Diana på semester i Franska Västindien på ön Saint Barthelemy.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT