Drottning Silvias bror Walther död

Flyttade till Drottningholm för att vara nära sin syster sista tiden

Publicerad:
Uppdaterad:
Walther Sommerlath 2006.
Foto: SCANPIX
Walther Sommerlath 2006.

Svenska kungahuset

Svenska kungahuset har sorg.
Walther Sommerlath, drottning Silvias storebror, är död.
– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger hon i ett uttalande.

Walther Sommerlath dog den 23 oktober på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom. I går kom beskedet om hans död.
Syskonen Sommerlath har stått varandra nära i livet. Drottning Silvia har tidigare berättat om sin varma relation till sina tre bröder Ralf, Walther och Jörg. Bland annat såg de till att hon var trygg när hon gick och dansade under uppväxten.
Många år senare var det drottning Silvia som var tryggheten.
När Walther och Michelle Sommarlath skilde sig 1987 kände sig sonen Patrick vilsen. Faster Silvia tog då honom under sina vingar och han flyttade som 16-åring till Drottningholm.
Walter Sommerlath bodde under många år i Paris i Frankrike och sedan i italienska Siena. När han fick beskedet att han var svårt sjuk, togs beslutet att han skulle tillbringa sin sista tid nära sin familj på Drottningholm utanför Stockholm.

Han flyttade in i Nedre Sjöflygeln på slottsområdet i början av sommaren, i fastigheten bodde redan sonen Patrick med sina tolvåriga tvillingflickor Anais och Chloé. I huset finns två lägenheter.
Hur tänker man sig begravningen i dessa coronatider?
– Det är ingen information som hovet har just nu, men det är ju en privat familjeangelägenhet med de närmaste, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.
Hur var relationen med drottning Silvia?
– Det var en fin och nära relation och det är ju anledningen också till att han har vistats sin sista tid i Sverige, nära sin syster, säger Margareta Thorgren.
Walter Sommerlath föddes i Brasilien 1934 och var näst äldst av drottningens tre bröder. Han har under hela sitt liv hållit en låg profil, men har setts vid större tillställningar.
Han blev 86 år.

Foto: ORRE PONTUS
Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Publicerad:

MER OM KUNGLIGT