Pengakris: Hovet vill ha mer stöd

Publicerad 2020-10-09

De kungliga slotten står i princip tomma, och hovet har akut brist på pengar. Nu vill kungen ha hjälp med att finansiera skötseln.

– Det kungliga kulturarvet består till stor del av statliga föremål som vi tycker svenska folket har rätt att få se, säger Staffan Larsson, chef för Ståthållarämbetet.

Pandemin stängde de kungliga slotten i våras, även om fyra av dem kunde öppnas i juli. Men besökarna har inte strömmat till som tidigare år.

– Vid den här tiden borde vi ha haft omkring 1,5 miljoner besökare, men till dags datum är det bara cirka 170 000 som har besökt de kungliga slotten, säger Staffan Larsson som är chef på Ståthållarämbetet.

Hovstaternas ekonomiavdelning är uppdelad på olika ansvarsområden. Hovstaterna är statligt finansierat och fick 71 miljoner kronor förra året för att sköta statschefens resor och representation. Kungliga Djurgården får intäkter i form av hyror som täcker kostnaderna.

Men Slottsstaten, där Ståthållarämbetets slottsförvaltningar och Husgerådskammaren ingår, är beroende av turister för att gå runt. Förra året uppgick statsbidraget till 69 miljoner kronor, men man behöver årligen även de 105 miljonerna som turisterna bidrar med i form av inträde och annat.

– I dagsläget har vi minskat de rörliga kostnaderna, vilket innebär att en del projekt och investeringar inte kommer att genomföras. Vi har också haft begränsade resurser att sköta parker och planteringar, säger Staffan Larsson.

”Bra dialog med kansliet”

Ett extra statligt anslag på 40 miljoner har räddat verksamheten. Hur blir det nästa år?

 – Vi har en bra dialog med regeringskansliet och är hoppfulla att vi även nästa år kommer att hitta lösningar på eventuella effekter av pandemin, säger Staffan Larsson.

Folk har strömmat till de kungliga parkerna i sommar men de har fått sämre skötsel och färre blommor.

– Vi har i år prioriterat rabatter som legat i direkt anslutning till de kungliga slotten, säger Staffan Larsson.

Under hösten kommer Slottet i Stockholm och Drottningsholms slott att vara öppna för besökare.

Hur det blir nästa år är inte bestämt.

– Det som skiljer 2020 från 2021 är att vi nu har bättre rutiner och kunskaper om hur pandemin bör hanteras. Så vår inriktning är att så långt det är möjligt försöka normalisera verksamheten.

Staffan Larsson tror dock inte att slotten kommer att vara i full gång nästa år, på grund av brist på pengar.

Du menar att de statliga anslagen borde vara större?

– Slottsstaten, som har uppdraget att vårda och visa kulturarvet, är beroende av intäkter från besöksnäringen vilket just nu är problemet. Det kungliga kulturarvet består till stor del av statliga föremål som vi tycker svenska folket har rätt att få se.

Hur problemet ska lösas är en uppgift för riksdag och regering menar Staffan Larsson.

– Den enklaste lösningen är naturligtvis som man gjort i år, att öka de statliga anslagen. Det finns också andra modeller som kan tillämpas.

”Inget emot stöd”

Han menar att det viktigaste inte är hur det sker, men att någonting händer.

– Det viktigaste är att stabiliteten och långsiktigheten ökar när det gäller finansieringen av vård och skötsel av ett unikt och statligt ägt kulturarv.

Den liberale riksdagsledamoten Robert Hannah har tidigare varit kritisk till bland annat apanagets storlek. Nu har han inga invändningar.

– Jag har inget emot att de får stöd eftersom, precis som de säger själva är slotten en del av Sveriges kulturarv. Vad jag förstått så äger dessutom staten slotten, kungen disponerar dem bara, säger han.

Slotten som ägs av staten men som har kunglig dispositionsrätt

Drottningholms slott.

Drottningholms slott
Ligger på Lovön, väster om Stockholm och här har kungafamiljen bott sedan 1981. Slottet fick sitt namn redan under Johan III:s tid, men fick sin nuvarande utseende från 1662. Är bäst bevarat av de kungliga slotten och blev 1991 del av Unescos världsarv.

Rosendals slott

Byggdes i början på 1800-talet till Karl XIV Johan, den förste kungen i Bernadotte-ätten. Slottet användes aldrig som bostad utan som representation, särskilt vid militära tillställningar. Rosendals slott är i dag ett museum.

Rosersbergs slott

Uppfördes på 1600-talet och ligger i Sigtuna kommun. Karl XIV Johan och hans drottning Desideria var de kungligheter som bodde här senast. Här finns i dag ett hotell och slottet är numera också öppet för guidade visningar när det inte är pandemi.

Hagasessorna med kungen i barnvagnen.

Haga slott

Sedan 2010 bor kronprinsessan med familj på Haga slott som ligger
i Solna utanför Stockholm, här har de 1 500 kvadratmeter att bo på. Byggdes av Gustav IV, och blev under 30-talet bostad åt kungens föräldrar, kronprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Här är också kungen född, men efter hans pappas död 1947 flyttade familjen in till Stockholms slott.

Tullgarns slott

Ligger söder om Södertälje och har anor från 1200-talet. Oscar I förfogade över slottet, och Tullgarn blev under Gustaf V:s tid familjens sommarslott. Mycket av nuvarande inredning tillkom under deras tid, bland annat handmålat kakel i vestibulen. Här finns en stor park och under Oscar I:s tid skapades mycket av det som finns kvar av anläggningarna än i dag.

Ulriksdals slott.

Ulriksdals slott

Är döpt efter Karl XI:s son Ulrik och tillkom på 1600-talet. Ligger intill Edsviken och har i perioder bebotts av kungligheter. Änkedrottning Sofia dog här 1813. Gustav VI och drottning Louise bodde här i perioder, och under finska vinterkriget inrättades ett barnhem för krigsbarn.

Stockholms slott

Det medeltida slottet Tre kronor som tillkom på 1200-talet brann ner på 1600-talet. Det nuvarande togs i bruk 1754, och är i dag kungens officiella residens. Slottet med över 600 rum är en stor turistattraktion med
upp till 800 000 besökare varje år. Drottning Kristinas silverstol finns i Riks-
salen och här finns flera museer, bland annat Livrustkammaren.

Strömsholms slott

På medeltiden fanns på platsen en borg, men Gustav Vasa lät uppföra grunden till det nuvarande slottet som ligger väster om Västerås i Hallstahammars kommun. Drottning Hedvig Eleonora fick borgen i morgongåva av sin man och det var hon som lät bygga om slottet till det nuvarande utseendet.  Sedan 1968 är Strömsholms slott ett museum. Många brudpar gifter sig i kapellet och här hålls varje år berömda hästtävlingar i parken.

Gripsholms slott.

Gripsholms slott

Strax utanför Mariefred ligger det vackra Vasaslottet, men den ursprungliga borgen tillkom redan på 1300-talet. Både Johan III och Erik XIV har suttit fängslade här, liksom Gustav IV. I dag finns här en porträttsamling med 5 000 målningar och slottet är ett populärt utflyktsmål.

Kina slott

Är ett lustslott i anslutning till Drottningholms slott. Det tillkom 1753 och finns med på Unescos världsarvslista. Slottet var en födelsedagspresent till drottning Lovisa Ulrika från kung Adolf Fredrik. Men byggnaden angreps av röta och det slott som numera står på platsen stod klart 1769.

Gustav III:s paviljong

En byggnad i Hagaparken och hit drog sig Gustav III ofta tillbaka och är ett bra exempel på den tidens arkitektur och inredning. Stora salongen anses vara det vackraste rummet. Kronprinsessan Victoria visade bland annat upp den berömda Sullastolen av Louis Masreliez när SVT:s ”Antikrundan” besökte paviljongen.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Kungahuset i ekonomisk knipa

Kungliga slotten ekar tomma. Besökarna sviker under coronakrisen, vi pratar om lösningen för hovet. Kungen tog 2019 beslutet att utesluta barnbarnen från kungahuset. Vi går igenom allt som hänt med de små efter förra årets överraskande beslut. Vi diskuterar även kung Albert av Belgiens okända dotter och det trauma hon gick igenom innan domstolen slog fast hennes rättigheter. Vi analyserar också Meghan Markles chanser att ge sig in i politiken.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Tips på populär hudvård för dig:

BOOZT.COM

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF50 100ml

153 kr

AHEAD

Dermalogica Skin Smoothing Cream 100ml

649 kr

DONNA BEAUTY

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml

579 kr

COMPUTERSALG

COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream 100ml

191 kr

AHEAD

Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream 100ml

669 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 240ml

144 kr

BEAUTY BAM

Evy Technology Daily Defence Face Mousse SPF50 75ml

154 kr

KRONANS APOTEK

Terclara 98 mg/ml

284,25 kr

MED24.SE

CeraVe Hydrating Cleanser 473ml

134 kr

DOZ APOTEK

Descutan 4% 4x15ml

189 kr

ELEVEN.SE

Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator 50ml

329 kr

APOHEM

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Ultra Cream SPF50+ 50ml

148 kr

APOHEM

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF50+ 50ml

151 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Concentrate 30ml

63 kr

APOHEM

Miniderm Body Cream 500g

203 kr

NOTINO

Bulldog Original Moisturizer 100ml

75 kr

DONNA BEAUTY

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml

169 kr

MED24.SE

CeraVe Ansiktsserum Resurfacing Retinol Serum (30ml)

179 kr

MECINDO

Evy Technology Sunscreen Mousse For Kids SPF50 150ml

208 kr

APOTEA

CeraVe SA Smoothing Cleanser 236ml

129 kr

APOHEM

Canoderm 5% Body Kräm 500g

191 kr

LYKO

Inotyol Salva 30g

49 kr

LYKO

Beauty of Joseon Relief Sun: Rice+Probiotics SPF50+ PA++++ 50ml

157,7 kr

KRONANS APOTEK

Beauty of Joseon Revive Eye Serum Ginseng + Retinal 30ml

169,6 kr

APOTEA

Fungoral Schampo 20mg/ml 120ml

98 kr

BANGERHEAD

it Cosmetics Your Skin But Better CC+ Correcting Full Coverage Cream SPF50 32ml

200 kr

BOOZT.COM

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF30 150ml

167 kr

APOTEK HJÄRTAT

CeraVe Foaming Facial Cleanser 473ml

145 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 Concentrate 30ml

111 kr

DONNA BEAUTY

DermaCeutic K Ceutic Post Treatment SPF50 30ml

319 kr

I samarbete med

Prisjakt.nu