Så tillbringar kungligheterna sin coronatid

Av: Katarina Forsberg

Publicerad:

Thailands kung har isolerat sig från smitta på ett hotell i Tyskland och levt lyxliv. Han hävdar att han är på tjänsteresa. Men nu har tyskarna tröttnat på playboykungen och hans sällskap på 20 kvinnor.

Världens kungligheter har också drabbats av coronaepidemin och tvingats att isolera sig i sina hemländer. Men inte kung Maha Vajiralongkorn, 67, även kallad kung Rama X.

Kungen gömmer sig från coronaepidemin på ett tyskt lyxhotell. I Thailand kan förtal av kungen leda till fängelse, så där är det ganska tyst om kungens förehavande.

I Tyskland som turist

Men att han har hyrt ett helt hotell i Garmisch-Partenkirchen nära den österrikiska gränsen har väckt uppmärksamhet i Tyskland.

– Kungen må stå över lagen i Thailand men så är det inte i en demokrati i Tyskland, säger Margarete Bause, ledamot för De Gröna i förbundsdagen, till Ekot.

I början på mars fick hotellet ett specialtillstånd av lokala politiker i Garmisch-Partenkirchen. Det hette att kungen var på tjänsteresa. Men Bause kollade med tyska UD.

– Svaret var entydigt, kungen är i Tyskland som turist, säger Margarete Bause till Ekot.

Garmisch Partenkirchen ligger i den del av Tyskland som drabbats värst av corona. Privata resor som inte är absolut nödvändiga har varit strängt förbjudna.

Vad gör han här, frågar sig nu flera tyska medier och människorättsaktivister har protesterat mot hans närvaro. Katharina Schulze, De Grönas gruppledare i förbundsdagen, har också ifrågasatt delstatsregeringens beslut att tillåta kungens närvaro.

Thailändska kungen Maha Vajiralongkorn, 67, även kallad Rama X.
Foto: Sakchai Lalit/AP
Thailändska kungen Maha Vajiralongkorn, 67, även kallad Rama X.

Att kungen isolerar sig på ett lyxhotell med 20 kvinnor har också väckt ett visst intresse i övriga världen, inte minst på grund av kungens rykte som playboy och excentrisk person.

Till och med hans mamma har berättat om kungens stora intresse för kvinnor och kallat honom en Don Juan. Han gifte sig första gången med sin kusin 1977. Samtidigt fick han fem barn med sin älskarinna som han senare också gifte sig med.

Förra året gifte han sig för fjärde gången med sin livvakt Suthida Tidjai, tidigare flygvärdinna. Då kröntes han också i en flera lång dagar ceremoni där han bland annat bar en sju kilo tung guldkrona.

På Grand Hotel Sonnenbichl i Garmisch Partenkirchen verkar drottning Suthida, 42, inte bo. Hon kan vara i Schweiz. Men kungen har sällskap av ett 20-tal unga kvinnor.

Är stridspilot

Eftersom han har hyrt hela hotellet kan allmänheten inte boka rum där. Han tar långa cykelturer i trakten, i strid med reseförbudet. Han har fyllt hotellet med thailändska antikviteter och verkar inte ha några planer på att återvända hem.

Kung Vajiralongkorn är utbildad stridspilot och brukar själv flyga planet när han besöker Thailand. Förutom sitt intresse för kvinnor har han även en excentrisk sida. Han utnämnde sin vita dvärgpudel Foo Foo till officer i flygvapnet. När hunden dog 2015 hölls en fyra dagar lång begravning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kungens födelsedag den 30 april firades på Stenhammars slott.

Sverige – Kungen och drottningen

Kung Carl XVI Gustaf, 74, och drottning Silvia, 76, tillhör riskgrupperna och har sedan i mars isolerat sig på slottet Stenhammar i Södermanland. Men med de nya resereglerna är sommaren på Solliden räddad.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Kronprinsessfamiljen med sin nya, lurviga familjemedlem Rio.

Sverige –Kronprinsessparet

Victoria och Daniel har hållit sig på Haga slott, med videomöten i stället för att att besöka de platser som var planerade. Familjen har även skaffat sig hunden Rio under karantänen.

Foto: Pontus Orre
Prinsfamiljen i Stockholms innerstad i april 2020.

Sverige – Prinsparet

Har hållit sig hemma i villan på Djurgården. Men prinsessan Sofia har jobbat som volontär på Sophiahemmet och prins Carl Philip har tjänstgjort i försvaret.

Foto: Steve Parsons/AP
Drottning Elizabeth på sin häst vid Windsor.

Storbritannien – Drottning Elizabeth

Med sina 94 år är regenten verkligen i riskzonen för att drabbas hårt av corona. Drottningen bor sedan utbrottets början på slottet Windsor utanför London tillsammans med prins Philip, 98. De kommer förmodligen inte att kunna åka till sommarslottet i Skottland.

Foto: Kensington Palace/AP
William och Kate i ett videosamtal med Casterton Primary Academy.

Storbritannien – Prins William och Kate Middleton

Paret har jobbat hemifrån. Familjen har bott i Anmer hall i Norfolk under coronakrisen men har gjort många framträdanden via länk.

Foto: Clarence House/AP
Prins Charles jobbar hemifrån.

Storbritannien – Prins Charles

Har varit sjuk i covid-19 men fick bara milda symptom. Charles och hustrun Camilla har tillbringat tiden på Birkhall som ligger vid drottningens slott Balmoral i Skottland.

Foto: Valentin Flauraud/AP
Familjen i Schweiz.

Danmark – Kronprinsparet Frederik och Mary

Tvingades att avbryta sin planerade halvårsvistelse i Schweiz och åka hem till Danmark när epidemin bröt ut. Frederik och Mary har bott i sitt palats i Köpenhamn och jobbat hemifrån.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/AP
Margrethe vinkar från sitt hem.

Danmark – Drottning Margrethe

Drottningen ställde in sitt 80-årsfirande och har isolerat sig på Fredensborgs slott.

Foto: Sven Gj. Gjeruldsen/Det kongelige hoff
Norska kungen och drottningen är isolerade.

Norge – Kung Harald och drottning Sonja

Kungen var krasslig redan innan epidemin bröt ut. Tillsammans med drottningen har han isolerat sig på slottet Kongsseteren. Harald fyllde 83 år i mars och har legat på sjukhus flera gånger det senaste året.

Foto: Lise Åserud/NTB
Kronprinsparet på Norges nationaldag den 17 maj.

Norge – Kronprinsparet Haakon och Mette Marit

Mette Marit lider av den allvarliga lungsjukdomen lungfibros. Därför har paret isolerat sig på egendomen Skaugum. Besöket till Sverige ställdes in, men paret har jobbat hemifrån och hade videomöte med Victoria och Daniel.

Foto: Slamet Riyadi/AP
Paret i Yogyakarta, Indonesien.

Nederländerna – Kung Willem-Alexander och drottning Maxima

I början av mars gjorde paret en omdiskuterad resa till Indonesien. Sedan de kom hem har de bott i palatset utanför Haag och ställt in alla åtaganden.

Foto: Daina Le Hardic/AP
Belgiens kung och drottning spritar händerna.

Belgien – Kung Philippe och drottning Mathilde

Paret har hållit sig på det kungliga palatset i Bryssel. De har burit ansiktsmask sedan i början av april när de någon enstaka gång rört sig i offentligheten.


PODD Prinsessan på Ikea och udda fotomiss vid slottet

Varför bär inte de manliga kungligheterna folkdräkt? Det svarar vi på i veckans podd. Dessutom pratar vi om prinsessan som firade sin födelsedag på Ikea. Och varför ser drottning Elizabeth och prins Philip så konstiga ut på senaste bilden? Ex-kungen av Spanien och den brittiska prinsen har åter hamnat i trubbel med rättvisan och prisad mordutredare får ta emot medalj av kung Carl Gustaf.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT