Bandyspelaren Tilda Ström får kungligt pris

Nyinstiftade kronprinsessan Margaretas pris hyllar bandyn

Tilda Ström är årets bästa kvinnliga bandyspelare.

Som första spelare någonsin, får hon utmärkelsen
Kronprinsessan Margaretas pris, och är därmed årets kvinnliga bandyspelare.

– Kungen beslutade att nyinstifta priset och ser väldigt positivt på det, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Tilda Ström i Villa Lidköping BK, är en riktig rekordspelare. Hon är årets skyttedrottning, har flest gjorda mål någonsin under en grundserie och det är dessutom andra året i rad som Tilda Ström får utmärkelsen Årets Spelare Dam.

– Jag blir ju väldigt stolt när jag förstår att jag utifrån sett kan uppfattas som en förebild. Det är lite svårt att förstå ibland men självklart känns det jättebra, säger Tilda Ström.

Men i år har priset bytt namn.

Från och med 2022 delas Kronprinsessan Margarets pris ut. Och det är inte någon slump att den tidigare kungligheten får sätta sitt namn på utmärkelsen.

Tilda Ström har fått Kronprinsessan Margaretas pris för sina fina insatser i bandy.
Tilda Ström har fått Kronprinsessan Margaretas pris för sina fina insatser i bandy.

Startade ett eget bandylag

Kronprinsessan Margareta var prinsessa av Storbritannien och barnbarn till drottning Victoria. Hon var gift med Gustav VI, Margareta är alltså vår kungs farmor.

Det var ovanligt att prinsessor och drottningar ägnade sig åt idrott i någon större skala på den tiden, men Margareta var banbrytande. Hon spelade tennis, golf och var en skicklig ryttare. Hon kom att älska de svenska vintersporterna och 1908 grundade hon Sveriges första kvinnliga bandylag - men då kallat hockey: ”Kronprinsessans HK”.

Laget fick efterföljare och snart fanns en liga med sex lag som alla tränade två gånger i veckan på Stockholm Stadion.

Kronprinsessan Margareta spelar bandy på Stockholm Stadion och den här gången fick sönerna prins Sigvard och prins Gustaf Adolf vara med.
Kronprinsessan Margareta spelar bandy på Stockholm Stadion och den här gången fick sönerna prins Sigvard och prins Gustaf Adolf vara med.
Kronprinsessan Margareta spelar match i bandy på Stockholm Stadion.
Kronprinsessan Margareta spelar match i bandy på Stockholm Stadion.

”Det är viktigt att vi får utrymme”

Utmärkelsen i Kronprinsessan Margaretas namn är en hyllning till prinsessans kärlek till bandyn och
vidareutvecklingen av sporten i Sverige.

– I och med det här nya priset och med uppmärksamheten kring dam-VM som var i mars så känns det som om dambandyn når ut på ett nytt och bredare sätt. Bara på de åren jag har spelat så känns det som om det har hänt mycket på den fronten. Det är ju både roligt och viktigt att vi får utrymme att synas så att yngre tjejer får se vad vi gör
och att de får upptäcka att det är kul att hålla på med bandy och vilken glädje det ger, säger Tilda Ström.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE