Hon förstörde delar av prinsessan Dianas arv

När Diana dog lämnade hon efter sig ett helt hem med personliga tillhörigheter.

Rädslan för att hela världen skulle få ta del av hennes mest privata hemligheter gjorde Dianas mamma Frances livrädd.

Hon började förstöra prinsessans saker.

Dianas butler och nära vän Paul Burrell blev vittne till hur Frances Shand Kydd och Dianas syster rev sönder de privata breven. De tog även bort vissa föremål från Dianas lägenhet i Kensington Palace.

Frances skräck för att andra skulle kunna läsa om Dianas innersta hemligheter drev henne till att förstöra delar av arvet.

– Fru Shand Kydd satt i soffan i prinsessans vardagsrum och strimlade sönder prinsessans korrespondens. Hon förstörde verkligen delar av prinsessans värld, säger Paul Burrell till brittiska Channel 5:s dokumentär ”Secrets of the Royal Palaces”.

Prinsessan Diana lämnade efter sig ett helt hem med privata ägodelar. Hennes mamma Frances förstörde delar av arvet.
Prinsessan Diana lämnade efter sig ett helt hem med privata ägodelar. Hennes mamma Frances förstörde delar av arvet.

Tog med sig föremål i hemlighet

När Diana tragiskt gick bort 1997 fick Paul Burrell ansvaret för att sortera hennes ägodelar. När han såg vad Dianas släktingar höll på med började han i hemlighet att ta med sig föremål från Dianas lägenhet hem till sig för att skydda dem. Han ansåg att sönerna Harry och William hade rätt att en dag få se allt som deras mamma lämnat efter sig.

Paul Burrell var prinsessan Dianas närmaste förtrogna på slottet. Han jobbade för kungafamiljen i tjugor års tid, först för drottning Elizabeth, sedan för Diana.

Prinsessan Diana hade en komplicerad relation till sin mamma under många år. När Frances skilde sig från Dianas far John Spencer 1969 på grund av en annan man lämnade hon den femåriga Diana och hennes bror Charles hos John. Hon lovade komma tillbaka och hälsa på barnen, men hon kom aldrig.

Paul Burrell jobbade vid brittiska hovet i över 20 år. Först för drottning Elizabeth och sedan för prinsessan Diana.
Paul Burrell jobbade vid brittiska hovet i över 20 år. Först för drottning Elizabeth och sedan för prinsessan Diana.
Frances Shand Kydd och prins Philip.
Frances Shand Kydd och prins Philip.

”Hon gjorde mig galen”

Relationen återupptogs när Diana blev lite äldre. Men efter bröllopet med prins Charles pratade Diana inte med sin mamma på flera år.

– Min mamma svek mig på ett fruktansvärt sätt vid bröllopet. Hon bara grät och sa att hon inte klarade av stressen. Jag pratade inte med henne i tre eller fyra år efteråt. Hon gjorde mig galen... Det var jag som var den starka och hon den som snyftade hela tiden, berättade hon för journalisten Andrew Morton.

Frances Shand Kydd avled 2004 i Parkinson och cancer.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Hovanställda tvingas vittna i rättegång

Harry och Meghans rättegång mot brittiska tidningar kommer allt närmare. Fyra viktiga hovanställda kan tvingas vittna i rätten - en mardröm för de lojala medarbetarna. Vi pratar även om Harry och Meghans märkliga agerande mot de stora onlineplattformarna och vi avslöjar vem i kungahuset som jobbar hårdast.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE