Tusentals britter sörjer drottningen: ”Det är en chock”

LONDON.

Tårar, applåder och ett växande blomhav utanför Buckingham Palace.

Tusentals britter har tagit sig ut i ösregnet för att hedra drottning Elizabeth II.

– Det är en chock. Hon var den bästa vi kunde fått, säger Diane Ayles, 59.

Ett plakat på grinden till Buckingham Palace bekräftar att drottning Elizabeth II är död. Det ösregnar, Union Jack hänger på halv stång och tusentals personer har samlats utanför palatset för att sörja drottningen.

– Jag hade tur som jobbade precis runt hörnet när jag hörde nyheterna så jag gick direkt hit, säger Matthew Rose, 49.

– Det har varit en fin och lågmäld stämning här. Folk har sjungit nationalsången, applåderat och gett trefaldiga hurrarop till hennes majestät drottningen. Det har varit en stor ära att få vara här.

Matthew har suttit och följt nyhetsrapporteringen under dagen. När han såg att allt fler reportrar hade svart på sig började han ana vad som skulle hända.

– Jag är ledsen, hon har varit min drottning i hela mitt liv, säger Matthew. Han har tårar i ögonen.

Matthew Rose.
Matthew Rose.

– Hon har varit med om så mycket och tagit oss som land igenom så mycket, så jag och tusentals andra här kommer att sakna henne.

”En chock”

Att den 96-åriga drottningen en dag skulle dö visste alla. Ändå var det ingenting Diane Ayles, 59, hade kunnat förbereda sig tillräckligt på.

– Det är ändå en chock när det händer. Hon är den enda monarken vi och de flesta människor någonsin känt till, säger Diane under sitt paraply.

– Hon har verkligen gett allt; sitt liv och sin familj, till oss. Som mammor, mor- och farmödrar vet vi hur svårt det är att ta hand om en familj, och hon har alltid satt detta land först.

Diane Ayles
Diane Ayles

Men Diane känner inte bara sorg och tomhet efter det dödsbesked som kom klockan 19.41 svensk tid på torsdagen.

– Jag är så stolt. Mitt stora hopp är att hennes barn kan fortsätta det fantastiska jobb som hon gjort. Hon har varit en inspiration för alla och alltid varit så stark genom alla svåra tider. Hon har lett landet genom krig och allt möjligt och alltid satt oss först. Hon var den bästa vi kunde ha fått.

Sjunger ”God save the queen”

Imogen Maytum, 47, håller med. Hon har klätt upp barnen Astrid, 8, och Ben, 6, och gett sig ut i ösregnet för att hylla sin drottning.

– Vi är så glada att hon överlevde sitt 70-årsjubileum på tronen i somras, säger hon.

– Hon har dedikerat hela sitt liv till att tjäna folket i Storbritannien och i det brittiska samväldet och vi ville bara komma hit och säga tack. Vi är ledsna – hon har ju alltid funnits där – men jag tycker att vi borde hylla henne och fira det liv hon fick.

Imogen Maytum, 47 med barnen Astrid, 8, och Ben, 6.
Imogen Maytum, 47 med barnen Astrid, 8, och Ben, 6.

Några gråter, några lämnar blommor vid grindarna, några tänder ett ljus. Vissa står stillsamt och tar in stunden – med eller utan mobilkamera i handen. Då och då jublar folkmassan. Då och då sjungs ”God save the queen”. Några har klättrat upp på drottning Victorias minnesmonument framför palatset.

Taxibilar i hyllning

Paradgatan The Mall, som sträcker sig mellan Buckingham Palace och Trafalgar Square, har fyllts av svarta Londontaxibilar som står stilla jämte varandra. De har samlats där för att hedra sin drottning.

– Jag ville hylla en så fantastisk kvinna, en så fantastisk drottning, en sådan älskvärd person som har kunnat erbjuda så många bra saker till alla, säger chauffören Zim Shawki, 36.

Zim Shawki.
Zim Shawki.
Taxibilarna har radat upp sig på The Mall.
Taxibilarna har radat upp sig på The Mall.

– Jag kommer från ett land där det var krig. Jag har kommit hit och leva ett lyckligt liv här, jag har kunnat fullfölja mina studier här, jag har blivit en taxichaufför och som ett sätt att visa vördnad på har det blivit tradition att vi gör detta.

– Det är en väldigt sorglig dag, inte bara för det brittiska folket men för alla. Det är en stor förlust.

”Klippan bakom Storbritannien”

Harsh Chandra, 41, har rest från östra London med en bukett att lägga på det växande berget blommor framför Buckingham Palace. Härom året flyttade han till England från hemlandet Indien, som också är en del av det brittiska samväldet. Drottningen har alltid varit en del av hans liv.

– Jag är väldigt ledsen i dag. Jag har följt drottningens resa genom saker jag läst och genom den fina Netflixserien ”The Crown”, som gett mig en ytterligare inblick i drottningens liv och vad hon gått igenom sedan hon kröntes 1952, vilket bra jobb hon gjort. Hennes efterträdare kommer få jobba hårt för att fylla det tomrummet, säger han.

– Hon gjorde ett riktigt stort jobb och hon kommer alltid att vara klippan bakom Storbritannien, som Liz Truss sa i dag.

Harsh Chandra.
Harsh Chandra.

– Jag kommer att sakna henne oerhört mycket. Detta är en stor förlust, inte bara för Storbritannien men för många andra länder också. Hon har varit en internationell karaktär så länge.

Orolig för monarkin

Nu blir prins Charles kung Charles III. Tom Neale, 23, är orolig för hur nästa epok kommer bli.

– Jag vet verkligen inte hur det kommer gå för monarkin nu. Hon representerade den i 70 år, vilket fått alla att skapa en relation till henne, säger han.

– Min farfar är 81 och har vuxit upp med drottningen. Bara att det nu är kung Charles III blir så klart annorlunda. Hur kommer folk att reagera på honom? Jag vet inte. Alla älskar drottningen och han är helt klart mer kontroversiell än drottningen någonsin var.

Tom Neale.
Tom Neale.
Publisert:

LÄS VIDARE