Pr-experten: Fel av hovet att dementera

Uppdaterad 2022-02-21 | Publicerad 2022-02-20

Hovets dementi var en dålig krishanteringsstrategi.

Det säger pr-experten Paul Ronge.

– Jag tycker att det var fel. Jag tycker att de inte skulle ha gått ut med en dementi.

Hovet valde i förrgår att dementera rykten om skilsmässa mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Det är extremt ovanligt att kungahuset över huvud taget kommenterar spekulationer offentligt.

Beskedet från hovet blev snabbt en stor nyhet, både i Sverige och internationellt. Stora etablerade tidningar i Norden, Storbritannien, Tyskland och flera andra länder i Europa kablade ut kungahusets ovanliga uttalande.
Även amerikanska People rapporterar om dementin: "Det oväntade draget att kommentera ryktena kom som en enorm överraskning för allmänheten och har fått uppmärksamhet över hela världen", skriver de.

Paul Ronge, pr-konsult och medierådgivare.

Paul Ronge, pr-konsult och medierådgivare med lång erfarenhet av krishantering, tycker att det var fel att gå ut och kommentera ett rykte.

– Signalen i dementin är att det inte kommer att bli någon skilsmässa. Visst, det är trovärdigt. Men har det inte varit en fnurra på tråden? Det vet jag inte om de lyckats dementera tillräckligt från kungahuset.

Det bästa för Victoria och Daniel hade varit att visa sig i olika sammanhang, hålla enad front utåt med ett kroppsspråk som inte uppmuntrar till spekulationer, menar Paul Ronge.

– Hade jag varit rådgivare hade jag sagt "försök bita ihop". Har de problem, för det kommer i alla äktenskap förr eller senare, satsa på att lösa dem i första hand och titta inte på medierna. När de väl har bestämt sig för att inte skiljas så visar de sig ute. Då dör ju ryktet eftersom det inte blir någon skilsmässa.

Det är alltså viktigare vad kronprinsessparet gör än vad de säger.
– I det här fallet är det beteendet som visar att ryktet är grundlöst, inget annat.

Vad blir effekten av en dementi?

– Det som händer är att du bryter en princip.

Paul Ronge jämför med Storbritanniens drottning Elizabeth.

– Jag tror hon är den bästa krishanteraren som funnits i ett kungahus i modern tid. Hon har klarat allt hittills. Hennes princip är "never complain, never explain". Bit ihop och kommentera inte rykten.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på ett besök i Gävleborg.

Troligen besöker ”vanligt folk” inte den skvallersajt där skilsmässoryktena startade och det är inte en sajt som barn besöker. Därför faller hovets motivering att värna familjen, menar Paul Ronge.

– Nu diskuteras det där ryktet i morgonsoffor och det finns i traditionella tidningar. Nu har det kommit ut och man kan prata om det, även om man pratar om det som en dementi.

Ronge fortsätter:

– Det krävs is i magen.

Det är alltså mycket som kan gå fel genom att bemöta rykten. Paul Ronge drar en parallell till förre finansministern Anders Borg som försökte förklara sig på Facebook efter en fest där han hade upprätt mycket illa.

– Man såg direkt att det blev bensin i stället för vatten på lågorna. Det gjorde ju att det blev legitimt att prata och skriva om det.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE