Victoria blev kärleks–bombad av Mette-Marit

Av: 

Jenny Alexandersson

Svenska kungahuset

De är kungliga kollegor - men framför allt mycket goda vänner.

När norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit besöker Stockholm står hållbarhet och företagande i fokus. Men de starka vänskapsbanden och kärleken mellan tronföljarparen genomsyrar allt.

– Victoria är en fantastiskt underbar människa som jag sätter högt värde på, säger Mette-Marit.

Det är under ett pressmöte med svenska och norska journalister på Kulturhuset som Mette-Marit får frågan från Svensk Damtidning - kan du beskriva kronprinsessan Victoria?

Det kan hon.

Ett stort leende sprider sig över norska kronprinsessans ansikte när hon berättar om sin nära vän.

– Vi har en otroligt god, nära och varm relation. Vi har många, många goda minnen tillsammans efter så många år. Vi har gjort så mycket fint tillsammans, vi har rest mycket och vi har delat många spännande upplevelser och det sätter jag väldigt stort värde på.

Victoria blir rörd. Bara en stund tidigare har norska kronprinsessan berättat att hela familjen besökte Gotland tillsammans med Victoria, Daniel och barnen i höstas. Och den resan glömmer hon aldrig.

– Jag är speciellt glad över att vi som har en dotter som är tronarvinge där hemma, tänk att hon får ha en sådan person som Victoria nära sig. En person som hon kan vända sig till i framtiden. Det är vi väldigt tacksamma över. Victoria är personligen väldigt viktig för oss, säger den norska kronprinsessan och tittar varmt på Victoria.

Kronprinsessorna Mette-Marit och Victoria är mycket goda vänner. Under ett besök på Kulturhuset i Stockholm berättade Mette-Marit hur mycket hon tycker om och uppskattar Victoria.

Haakon får en stor varm kram

– ”Mette” är otroligt varm och genuin och omtänksam. Inga överdrifter, är Victorias beskrivning av sin väninna.

De goda vänskapsbanden är även tydliga på scenen på Karolinska Institutet. Victoria håller ett inledande tal vid symposiet ”Norge og Sverige – sterkere sammen enn hver for oss”.

– Få länder i världen står varandra så nära som Sverige och Norge gör. Vi har samarbeten och utbyten inom forskning och näringsliv. Vi delar språk och kultur, och en djup kärlek till natur och friluftsliv. Vi har vänskap – och vi har släktband. Även i min egen familj är det så. Allt detta knyter oss samman. Genom historien och in i framtiden, säger Victoria.

När hon välkomnar sin kollega kronprins Haakon upp på scenen får han en stor varm kram.

Båda tronarvingarna belyser att de nordiska länderna är små. Men om man går samman är kraften stor. Det gäller allt från hållbarhetsfrågor till handel och samarbeten under kriser som pandemin.

Kronprins Haakon fick en stor kram av kronprinsessan Victoria när hon hälsade honom upp på scenen under symposiet ”Norge og Sverige – sterkere sammen enn hver for oss”.

Kanske en pandemieffekt

– Jag tror att när vi lever i en orolig tid så är det ännu viktigare att vi samarbetar över landsgränserna, men även att vi stärker de gemensamma värderingar vi har, säger kronprins Haakon när han pratar med journalisterna lite senare på Kulturhuset.

Det norska kronprinsparet har med sig en rekordstor delegation till Sverige. Kanske är det en effekt av pandemin och kriget i Ukraina. Båda länderna har upplevt svårigheter under kriserna.

– Det visar på intresset och möjligheterna som finns våra två länder emellan, att göra olika typer av samarbeten längre fram och utveckla det som redan är, säger kronprinsessan Victoria.

Under besöket på Kulturhuset samtalar de fyra kungligheterna med en grupp barn om hur viktigt det är att läsa böcker. Särskilt Mette-Marit har ett stort intresse i att uppmuntra barn och unga att läsa mer.

De två tronföljarparen fick en pratstund med en grupp barn på Kulturhuset i Stockholm.

”Ge dem kärlek och trygghet”

Författaren Elias Våhlund har med sig sin bok ”Handbok För Superhjältar” och prins Daniel vill veta vilka superkrafter som barnen helst vill ha. Flyga och kunna hoppa ända upp till ett höghus står högst på listan.

Barnen är framtiden när det gäller hållbarhet och en fredligare och bättre värld. När prinsen får frågan av Aftonbladet vad han tycker är viktigast att föra vidare till nästa generation svarar han med ett självklart:

– Trygghet är det viktigaste vi kan ge våra barn. Mycket kärlek och trygghet. Och att påverka dem med goda värderingar och en förståelse för andra.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit bor över i ett av gästrummen hos kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Haga slott under besöket i Sverige.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

ANNONS

Återfukta håret efter sommaren! Just nu 25% rabatt på populära produkter från K18.

Extern länk från MEDS

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Misshandel och övergrepp - skandaler på elitskolorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kungahuset

Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel

Norska kungahuset

Prinsessan Mette-Marit

Kronprins Haakon

MER OM KUNGLIGT

Här fastnar Victoria med klacken på röda mattan

Estelle och Oscar bjudna på galamiddag

Kronprinsessan köper kläder på E-bay

Estelle på sin första officiella galamiddag

Så ska kungen firas vid tronjubileet

Så mycket pengar får Victoria i apanage

Bandyspelaren Tilda Ström får kungligt pris

Förtroendet för kungahuset rekordhögt: Enande kraft i kriser

Vicken fest, Vickan – för vip-gästerna

Prinsessan Estelle invigde jubileum

Misshandel och övergrepp - skandaler på elitskolorna

Experten om bilden på Victoria: ”En drottning”

Kungens nationaldagmiss: ”En riktigt glad....”

Drottningens personliga tal vid mötet på slottet

Prinsessan Madeleine fyller 40 år – så ska hon firas i dag

Kungaparet stöttar barn som flyr från Ukraina

Detaljerna om kungahusets apanage – får 149 miljoner

Prinsessan Madeleine bjöd in till kalas på Hovstallet

Grattis på namnsdagen, Victoria!

Prinsessan Adrienne fyller fyra – så firas hon

Kronprinsessan fyller 45 år – firar i en vecka