Prins Joachim efter blodproppen: Tacksam att vara vid liv

Publicerad:
Uppdaterad:

Prins Joachim

Prins Joachim svävade mellan liv och död i somras.

Nu berättar han själv för första gången själv om blodproppen.

– Jag är tacksam att jag är vid liv, säger han till DR.

Den 24 juli fördes den 51-årige danske prinsen i ilfart från slottet Cayx i södra Frankrike till universitetssjukhuset Pierre Raul Riqueet i Toulouse. Läkarna opererade akut, han hade fått en blodpropp i hjärnan och svävade mellan liv och död.

Rehabiliteringen gick bra och i september kunde prins Joachim börja sitt nya jobb som försvarsattaché på danska ambassaden i Paris.

Nu har Joachim för första gången i en stor intervju med danska DR berättat om hur blodproppen har förändrat hans liv.

– Formen är god. Men jag måste säga att det är något jag hela tiden arbetar med – och så kommer det också att vara en lång tid framöver. Det är ju inte bara jag och min fysiska form som blev lidande. Min fru, mina barn och min närmaste familj – vi blev alla påverkade av det, säger han.

Prinsessan Marie och prins Joachim.
Foto: TT
Prinsessan Marie och prins Joachim.

”Tackar vår skapare”

– Jag blev drabbad fysiskt, men de satt ju på första parkett. Därför är familjen också en del av läkningen och vi tackar vår skapare för varje dag, helt enkelt.

Prinsens liv har förändrats, att vara tillsammans med familjen så mycket som möjligt har blivit viktigt.

– Vi är ju tillsammans i vår lilla tillvaro i Paris, som ju med corona på köpet blev ännu mindre rent fysiskt – och vi njuter av att kunna vara tillsammans. Vi njuter av varje ögonblick vi har. Och det är hela vägen ner i de små detaljerna, som att hjälpa barnen med läxorna.

Drabbad av terror

Prins Joachim flyttade med familjen – prinsessan Marie och parets barn – till Frankrike för drygt ett halvår sedan när han blev antagen till anrika försvarsskolan École Militaire.

Men förutom restriktionerna mitt i pandemin har också terrorattacker begränsat familjens liv.

– Vi är alla uppmärksamma på det. Det blir man i samma ögonblick som man öppnar franska medier. Det är inte något man skojar om här. Det är ett hot oavsett var man är i Frankrike – men i huvudstaden i synnerhet. Bara av den anledningen hänger det som ett moln över huvudet på alla här i Frankrike, säger prinsen till DR.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT