Carl Philip och Sofia väntar barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska kungahuset

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntar sitt tredje barn. Det meddelade hovet på fredagsförmiddagen.

Barnet är beräknat att komma i månadsskiftet mars-april. Det betyder att Alexander, 4,5 och Gabriel, 3, blir storasyskon i vår.

”Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till prins Alexander och prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”, säger prinsparet i ett pressmeddelande.

Carl-Philip och Sofias tredje barn beräknas anlända i mars-april.
Foto: Linda Broström/Kungahuset
Carl-Philip och Sofias tredje barn beräknas anlända i mars-april.

Resten av familjen glädjer sig mycket över det kommande barnet. Det blir kungaparets åttonde barnbarn.

– Hela kungafamiljen är väldigt glada över glädjebeskedet att det kommer en ny familjemedlem i vår, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hovet uppger att prinsessan Sofia mår bra i sin graviditet. Men hälsan har varit nedsatt på grund av covid-19. Både Sofia och Carl Philip drabbades av viruset i slutet av november efter att de närvarat vid begravningen av drottningens bror Walther Sommerlath.

– Prinsessans graviditet har inte påverkats av det, säger Margareta Thorgren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prinsparet isolerade sig tillsammans med sina barn hemma i Villa Solbacken på Djurgården. För snart en vecka sedan testade de negativt och är nu på benen igen.

Första barnet efter kungens beslut

Både prinsen och prinsessan är uppvuxna med en syskonskara om tre.

– Jag tror det därför känns naturligt för dem att också ha en familj på tre barn, säger hovexperten Sara Ericsson.

Det här är det första barnet som föds efter kungens beslut att utesluta Carl Philips och Madeleines barn från kungahuset, det vill säga den officiella delen av den svenska kungliga världen. Barnet kommer inte få någon Hans eller Hennes Kungliga höghet-titel, men troligtvis en prins- eller prinsesstitel som sina syskon.

– Det ska bli spännande att se hur man hanterar detta och hur man kommer att förhålla sig till traditioner som till exempel officiella dop och salut. Kanske blir det mer nedtonat eller till och med helt privat, säger Sara Ericsson.

 


Laddar ...

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT