Prins Harry och Meghan - allt du behöver veta

Fakta om Harry och Meghans arbete, intressen och familj

Prins Harry gifte sig med Meghan Markle 2018, men drygt ett och ett halvt år senare lämnade de det brittiska kungahuset med dunder och brak.

Deras utträde från kungahuset fick namnet ”Megxit” i medierna.

I dag bor paret i Los Angeles.

Här är allt du behöver veta om Harry och Meghan.

Prins Harry och Meghan vid förlovningen vid Kensington Palace 2017.
Prins Harry och Meghan vid förlovningen vid Kensington Palace 2017.

Prins Harry

 • Prins Henry Charles Albert David föddes den 15 september 1984 på St Mary's Hospital i London.
 • Han döptes i december 1984 av ärkebiskopen av Canterbury i St George's Chapel i Windsor.
 • Hans föräldrar är prins Charles och prinsessan Diana. Diana dog i en tragisk bilolycka i Paris 1997.
 • Hans bror är prins William som en dag ska bli Storbritanniens kung.
 • Prins Harry gick på Eton College i Windsor. Han fick A i betyg i konst och geografi.
 • Harry utbildade sig till arméofficer vid Royal Military Academy i Sandhurst och tjänstgjorde i Afghanistan vid två tillfällen. Han är även utbildad helikopterpilot.

Meghan Markle

 • Rachel Meghan Markle föddes den 4 augusti 1981 i Los Angeles i Kalifornien, USA.
 • Hennes föräldrar är Thomas Markle och Doria Ragland.
 • Hon har två halvsyskon: Samantha Markle och Thomas Markle Junior på sin fars sida.
 • Hon utbildade sig vid Northwestern University in Evanston, Illinois, med teater och internationella relationer som huvudämnen. Hon tog examen 2003.
 • Meghan praktiserade vid USA:s ambassad i Buenos Aires där hon lärde sig spanska. Hon har även läst franska i sex år.
 • Efter universitetet fick Meghan en roll i tv-serien Suits. Hon spelade Rachel Zane i sju säsonger. Hon startade även en blogg under namnet The Tig.
Harry är född prins och är även hertig av Sussex. I Storbritannien bär ingifta kvinnor sina mäns titlar vilket innebär att Meghan är hertiginna av Sussex - men hon är inte prinsessa.
Harry är född prins och är även hertig av Sussex. I Storbritannien bär ingifta kvinnor sina mäns titlar vilket innebär att Meghan är hertiginna av Sussex - men hon är inte prinsessa.

Vad har Harry och Meghan för titlar?

Harry är prins av Storbritannien. Han är född med den titeln.

Han är även hertig av Sussex och Meghan är hertiginna av Sussex. Harry fick hertigtiteln av drottning Elizabeth i samband med giftermålet med Meghan. Eftersom man i Storbritannien bär sin mans titel som kvinna så är även Meghan hertiginna av Sussex.

När paret lämnade kungahuset förbjöd drottning Elizabeth dem att använda sig av sina Hans och Hennes Kungliga Höghet-titlar i kommersiella sammanhang. Hon vill inte att man ska kunna tjäna pengar på sin titel. När paret arbetar får de alltså inte kalla sig för kunglig höghet eller på annat vis anspela på sin kungliga status.

Är Harry och Meghan med i brittiska tronföljden?

Eftersom prins Harry fortfarande är prins så är han en del av tronföljden.

Meghan är inte en del av tronföljden. Däremot är deras två barn Archie och Lilibeth det.

Harry och Meghan träffades på en blind date i London.
Harry och Meghan träffades på en blind date i London.

Så träffades Harry och Meghan

Mellan 2011 och 2013 var Meghan gift med skådespelaren och producenten Trevor Engelson. De skilde sig och tre år senare gick Meghan på en blind date med prins Harry.

Det sägs att det var parets gemensamma vän designern Misha Nonoo som sammanförde dem. Hennes man gick i skola tillsammans med Harry och William.

Men det påstås också att det istället var Violet von Westenholz, publicisit hos Ralph Lauren, som fixade ihop Harry och Meghan.

Parets första dejt var på Soho House i London.

Sex veckor senare bjöd Harry med Meghan på en romantisk resa till Botswana.

I samband med förlovningen 2017 gav Harry och Meghan en längre intervju till BBC där de bland annat berättade om hur frieriet gick till.
I samband med förlovningen 2017 gav Harry och Meghan en längre intervju till BBC där de bland annat berättade om hur frieriet gick till.

Harry och Meghans förlovning

Paret offentliggjorde sin förlovning i november 2017. Den privata förlovningen skedde hemma hos Harry vid Kensington Palace när paret var hemma och lagade middag tillsammans. De berättade i en intervju att de hade en kyckling i ugnen och Meghan var så ivrig att säga ja att Harry knappt han fria klart.

Paret höll en pressträff för medierna vid White Garden vid Kensington Palace den 27 november 2017. De gav även en stor intervju till BBC.

Meghan Markles förlovningsring

På Meghans ring sitter en stor diamant från Botswana, ett land som betyder mycket för paret. De omkringliggande två mindre diamanterna kommer från prinsessan Dianas privata samling. Ringen är i guld och skapad av drottning Elizabeths hovjuvelerare Cleave & Company.

Harry och Meghan gifte sig den 19 maj 2018.
Harry och Meghan gifte sig den 19 maj 2018.
Runt 600 gäster var bjudna till vigseln i kyrkan. Utanför väntade tusentals människor på att få se brudparet.
Runt 600 gäster var bjudna till vigseln i kyrkan. Utanför väntade tusentals människor på att få se brudparet.
Vigseln hölls i St George Chapel i Windsor med efterföljande mottagning i slottets paradrum St George’s Hall.
Vigseln hölls i St George Chapel i Windsor med efterföljande mottagning i slottets paradrum St George’s Hall.

Harry och Meghans bröllop

Paret gifte sig 19 maj 2018 i St George Chapel i Windsor.

Det fanns inga europeiska eller svenska kungligheter på plats, paret vill hålla ceremonin privat. Men 600 personer var på plats i kyrkan och 200 var bjudna till den efterföljande mottagningen i slottets paradrum St George’s Hall.

På kvällen hölls en bröllopsmiddag i Frogmore House.

Många kändisar var på plats, bland andra Oprah Winfrey, artisten James Blunt, Victoria och David Beckham, skådespelaren George Clooney, komikern och programledaren James Corden, tennisstjärnan Serena Williams och artisten Elton John.

Meghan bar en brudklänning med båtringning och långa ärmar designad av Clare Waight Keller för modehuset Givenchy.

Prins Charles förde henne till altaret eftersom hennes pappa Thomas Markle inte kunde vara med på bröllopet.

Läsa alla artiklar om bröllopet här!

Archie föddes den 6 maj 2019.
Archie föddes den 6 maj 2019.

Harry och Meghans barn

 • Den 6 maj 2019 föddes sonen Archie Mountbatten-Windsor.
 • Den 4 juni 2021 föddes dottern Lilibeth Mountbatten-Windsor.

Megxit

Den 8 januari 2020 meddelade Harry och Meghan via ett inlägg på instagram att de ville ta ett steg bort från kungahuset.

”Efter många månaders överväganden och långa interna diskussioner har vi valt att göra en förändring detta år, för att bana oss en ny progressiv väg inom kungahuset”.

De skrev att de ville kliva tillbaka från rollen som seniora kungligheter för att kunna arbeta och tjäna egna pengar. De meddelade även att de ville dela sin tid mellan Storbritannien och Nordamerika. Samtidigt ville de fortsätta tjäna drottningen.

Inlägget slog ned som en bomb och paret fick mycket kritik. Främst för att de inte ville lämna kungahuset helt utan både ha kakan och äta den.

Det visade sig att drottning Elizabeth och familjen var ovetandes om att paret skulle meddela nyheten vid denna tidpunkt. Saken hade diskuterats, men inget var bestämt eller klart. Ett pressmeddelande från hovet senare på dagen berättade att det fanns mycket som skulle diskuteras innan ett beslut kunde tas.

Några dagar senare samlades de alla fyra till ett ”toppmöte” hos drottning Elizabeth på vinterslottet Sandringham i Norfolk.

Drottningen gav paret ett prövoår.

”Min familj och jag stöder fullkomligt Harrys och Meghans önskan om att skapa ett nytt liv som en ung familj”, meddelade drottningen i uttalandet från Buckingham Palace.

Den 19 februari 2021 meddelade brittiska kungahuset att hertigen och hertiginnan av Sussex hade bekräftat att de inte kommer att återvända som arbetande medlemmar i kungafamiljen.

Harry förlorade sina militära hederstitlar och paret blev av med sina beskyddarskap för olika organisationer.

Prins Harry och Meghan blev intervjuade av Oprah Winfrey. De anklagade kungafamiljen för att vara rasistisk och hovet för att vara känslokallt.
Prins Harry och Meghan blev intervjuade av Oprah Winfrey. De anklagade kungafamiljen för att vara rasistisk och hovet för att vara känslokallt.

Harry och Meghans intervju med Oprah Winfrey

Den 8 mars 2021 sändes Oprah Winfreys intervju med prins Harry och Meghan.

Paret anklagade kungafamiljen för att vara rasistisk. Meghan berättade att en familjemedlem diskuterat sonen Archies hudfärg.

De påstod även att hovet var känslokallt. När Meghan var gravid mådde hon så dåligt att hon bad hovet om hjälp. Enligt Meghan nekades hon hjälp.

Harry berättade även att hans pappa prins Charles slutat ge honom pengar när de flyttade till USA.

Här kan du läsa om parets osanningen i intervjun med Oprah.

Harry och Meghan bor i dag i Los Angeles.
Harry och Meghan bor i dag i Los Angeles.

Fler avslöjanden om brittiska kungahuset

Efter intervjun med Oprah har prins Harry fortsatt att avslöja saker om kungafamiljen.

 • I podden Armchair Expert påstår prinsen att hans far prins Charles varit en dålig förälder. Likaså drottning Elizabeth och prins Philip. En av orsakerna ska ha varit att de tvingade prins Charles att gå på en mycket tuff internatskola i Skottland där han blev svårt mobbad.
  Smärta och lidande har gått i arv och det var en av anledningarna till att Harry och Meghan ville bryta med kungahuset.
 • I Harrys och Oprah Winfreys tv-projekt, ”The me you can’t see” som handlar om psykisk ohälsa, anklagar han återigen kungafamiljen för att ha behandlat honom och Meghan dåligt.
  I det första avsnittet berättade Harry att han led svårt efter sin mammas död 1997. Han gömde alla känslor inombords och tog till alkohol och droger för att inte känna efter.
  Han berättade även att han kände sig utbränd i tidiga 20-årsåldern på grund av ett hektiskt kungligt schema med offentliga uppdrag. Mellan 28 och 32 var de värsta åren i hans liv. Han kände sig fastnålad i det kungliga systemet.
  Han anklagade återigen sin pappa för att vara en dålig förälder.
  – När jag var yngre brukade min far säga till mig och William att så här var det för mig. Så det kommer bli likadant för dig. Det är obegripligt. Bara för att du led så betyder inte det att dina barn behöver lida.
 • 2022 kommer prins Harrys memoarer ut i butik. Det sägs att den kommer avslöja ännu mer detaljer kring kungafamiljen.

Vad har prins Harry och Meghan för intressen?

Meghan har tränat yoga i flera år. Hennes mamma Doria var tidigare yogalärare.

Hon är riktigt bra på kalligrafi och hennes vänner får ofta handskrivna brev och kort. Hon jobbade extra som kalligraf under tiden som hon jobbade som skådespelare. Hon skrev bland annat kändisinbjudningar för Dolce and Gabbana.

Innan hon träffade Harry hade hon en blogg som hette The Tig. Hon skrev på bloggen under tre års tid 2014–2017.

Harry gillar att jaga och tidigare reste han mycket för att jaga. 2004 sköt han en buffel i Sydafrika.

Han älskar sport och grundade Invictus Games, en årlig idrottstävling för krigsveteraner.

Harry gillar att spela polo och tävlade regelbundet innan han flyttade till USA.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Prins Harry avslöjar privata detaljer från det förflutna

Prins Harry attackerar både sin pappa prins Charles och sin farmor drottning Elizabeth i en ny podd. Vi analyserar läget kring den brittiska kungafamiljen efter prinsens nya angrepp. Vi pratar även om Harrys nya projekt tillsammans med Oprah Winfrey. Det fokuserar på psykisk ohälsa och hur Harry kommer att dela med sig av sina privata trauman och sorger. Vi pratar också om hur prins Andrew straffats i hemlighet och hur det går för den omtalade thailändska kungen som tagits in för intensivvård på sjukhus.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE