De unga har halkat efter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

drömmer om ett jobb Thobias Larsson, 22, i Torshälla var en av de arbetslösa ungdomar som Aftonbladet berättade om i artikelserien ”Den förlorade generationen” för några veckor sedan. ”Jag drömmer om att känna anställningstrygghet och ha en stadig inkomst”, sa Thobias.

I dag presenterar finansminister Pär Nuder vårbudgeten för riksdagen. Han kommer med nya reformer för 6 miljarder kronor, som satsas på unga, äldre, integration, jobb och tandvård.

Var är reformerna för jobben, för arbete och företagande? Lite valfläsk här, Ams-jobb där och bidrag i stället för jobb, så låter redan den borgerliga alliansens recension.

En fråga som står i centrum är ungdomsarbetslösheten. Den har varit het ända sedan centerledaren Maud Olofsson skrev sin beryktade artikel ”Slopa las för unga” på DN debatt, där hon föreslog att arbetsgivarna skulle få säga upp unga på stående fot under två år. Ett förslag som hon lånat från Frankrike och som sedan dess fått miljoner fransmän att protestera och demonstrera, tills regeringen förra måndagen tvingades dra tillbaka förslaget.

Maud Olofssons förslag är helt oacceptabelt, diskriminerande och löser inga problem. Centerledaren skrev dock också något annat, betydligt klokare: ”Som politiker och mamma måste jag fråga mig varför ungdomsarbetslösheten inte är en huvudfråga i den politiska debatten”. Där har hon blivit bönhörd. Nu är ungdomsarbetslösheten en av de stora frågorna.

Visserligen ljusnar det på arbetsmarknaden och i en uppgång är det ungdomarna som brukar ha lättast att få jobb. Om det blir så också i år, när det så uppenbart är arbetsgivarnas marknad och de kan välja och vraka bland de arbetslösa, får vi se. Ungdomar är dock en utsatt grupp på flera sätt. Ekonomiskt har de halkat efter och de har svårt att få bostad, utan fast jobb är det nästan omöjligt.

Jobb, studiemedel och bostäder

Regeringens satsning på de unga i vårpropositionen är därför välkommen. Det ska bli tusen nya plusjobb redan i sommar för att minska långtidsarbetslösheten.

Gymnasieeleverna får höjt studiebidrag med 100 kronor i månaden retroaktivt från april, och för nästa termin höjs studiemedlen för högskolestuderande med 300 kronor i månaden. Ett första steg i en nödvändig större studiemedelsreform får man hoppas.

100 miljoner kronor avsätts också till hyresgarantier i kommunerna, för att de ska våga ge unga utan fast jobb hyreskontrakt, och det blir nya investeringsbidrag för att bygga 1Ì´0;300 nya studentlägenheter. Så ser rege­ringens och samarbetspartiernas ungdomssatsning ut.

Upp till bevis för alliansen

Alliansen har inget gemensamt ungdomsprogram. Något stöd för sitt förslag att slopa las, anställningstryggheten, för ungdomar, har Maud Olofsson inte fått.

Det de borgerliga lyckats enas om är att de så kallade nystartsjobben ska gälla också för ungdomar som varit arbetslösa i ett halvår eller längre. Det innebär att arbetsgivaravgifterna slopas under det första året. I sig ingen dålig åtgärd. Men vad mera? Det är upp till bevis för alliansen i dag.

LA

Följ ämnen i artikeln