Trygghet och arbete viktigt för ungdomar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

C vill ha diskriminerande särregler

Maud Olofsson vill i praktiken avskaffa anställningstryggheten för ungdomar, precis som den franska regeringen. I Frankrike protesterar hundratusentals människor mot förslaget.

Aftonbladet inledde i går artikelserien ”De får inte en chans”. Den beskriver hur ungdomsarbetslösheten ökat under 1990-talet. Förra året var över 100 000 unga arbetslösa, en hel årskull. I går diskuterade också riksdagen – på centerns initiativ – frågan. Centerledaren Maud Olofsson har pekat på det franska exemplet där regeringen i praktiken vill avskaffa anställningstryggheten för ungdomar. Ett ungdomsavtal, kallar centern det. I går upprepade Olofsson förslaget.

Anställning är livsviktigt

Samtidigt skakas Frankrike av protester. CPE, som lagförslaget kallas där, har fått ut hundratusentals demonstranter på gatorna, enat de fackliga organisationerna bakom planer på strejk och till sist skapat sprickor inom den borgerliga regeringen.

Protesterna handlar inte bara om principer utan också om vardaglig rättslöshet.

I Frankrike, precis som i Sverige, är ett anställningskontrakt nyckeln till livsviktiga behov. Det handlar om möjligheten att hyra en lägenhet eller om att få lån för att köpa en. Ett fast jobb är ofta förutsättningen för att få ett telefonabonnemang eller ett betalkort.

Osäkra anställningar ökat

Att nekas detta är den verklighet som i dag möter många, ofta unga och framför allt kvinnor, också i Sverige. Sedan 1990 har de som arbetar på tidsbegränsade och ofta osäkra anställningar stadigt ökat och är i dag en halv miljon. Störst har ökningen varit av dem som har den mest osäkra anställningsformen, behovsanställning. År 2003 var det enligt siffror från LO 125 000 människor, främst kvinnor inom privata och offentliga serviceyrken. Det är mer än tre gånger så många som år 1990.

Anställningstrygghet som en plattform för en trygghet i livet har blivit en allt ovanligare lyx, framför allt för unga kvinnor i arbetaryrken.

Det förslag till ny anställningstrygghetslagstiftning som regeringen i onsdags lämnade över till riksdagen ska bryta utvecklingen. De nya reglerna är samtidigt mycket enklare.

Sex tillfälliga anställningsformer försvinner. Visstidsanställningar på mer än 14 månader under en femårsperiod ska automatiskt ge fast anställning, och företrädesrätten kommer redan efter sex månader.

Enkelt och begripligt, för både arbetsgivare – inte minst de små – och anställda.

Behöver reformeras

Ungdomsarbetslösheten är en av varje regerings stora utmaningar. Dagens siffror visar att utbildningssystemet, inte minst yrkesutbildningarna, behöver reformeras. Arbetsmarknadens parter behöver ta ett större ansvar för ungdomar och arbetsförmedlingarna måste utveckla sina metoder och åtgärder.

Vad som inte behövs är otrygghet och diskriminerande särregler för ungdomar. Efter protesterna i Frankrike borde också centern inse det.

IP

Följ ämnen i artikeln