Hotet mot media kommer från toppen

Poliser utanför tidningen Capital Gazette, där fem människor mördades den 28:e juni.

På torsdagseftermiddagen sköts fyra journalister och en säljassistent ihjäl på Capital Gazettes redaktionsgolv, en liten lokaltidning i den amerikanska kuststaden Annapolis. 38-årige Jarrod Warren Ramos är gripen, misstänkt för brottet. Motivet tros vara hämnd, då Ramos försökt driva ett förtalsmål mot tidningen. 2011 skrev Capital Gazette om hur Ramos trakasserade en kvinna och senare dömdes för det.

När man anser sig orättvist behandlad av en tidning tar vissa till arga insändare eller skriver debattartiklar, andra driver förtalsmål. Här valde han att greppa ett hagelgevär och kallblodigt mörda fem människor. Men den fasansfulla idén om våld mot journalister – att hantera media som en fiende som måste elimineras – kommer uppifrån.

”Fiender till folket”

Den 17:e februari 2017 förklarade USA:S president Donald Trump i en tweet medierna som “folkets fiende”. Han twittrade: “FAKE NEWS media (misslyckade NYTimes, NBCNews, ABC, CBS, CNN är inte mina fiender – de är fiender till det amerikanska folket!”.

Återkommande i den amerikanska presidentens retorik, är att media – bortsett från Fox News – är förljugna propagandakanaler. “Fake news”-begreppet har blivit ett sätt att nedvärdera och ogiltigförklara journalistiken. Hatsajter poppar upp som svampar ur marken, och erbjuder en världsbild där allt ont i samhället kan skyllas på invandringen. I Sverige finns exempel som Samhällsnytt, tidigare Avpixlat. I USA är det Breitbart News, som rört sig i allt mer högerextrem riktning. Och hotet om våld sipprar ut från hatsajterna.
Milo Yiannopoulos, tidigare skribent för Breitbart News, har uttryckligen uppmanat till våld.

“Jag kan inte vänta på att medborgarden ska börja skjuta ner journalister”, sms:ade han i veckan till en reporter på tidningen New York Observer.

Nu i efterhand förklarar han att han bara “trollade”. Men det inflytelserika röster uttrycker, det silar neråt i form av förändrade attityder. Och när hatet mot media sprids uppifrån, får det avtryck i samhället.

Hot mot journalister allt vanligare

Mer än var fjärde svensk journalist utsattes för någon typ av hot, våld eller trakasserier under 2016, enligt en studie från Göteborgs universitet. Det i sig är ett direkt hot mot demokratin: hos var fjärde av dessa har det medfört att man undviker att skriva om vissa ämnen av rädsla för hot.

Vi ser det tydligt i Europa. Där högerextrema krafter drar fram blir det allt farligare att vara journalist. Efter annekteringen av Krim trakasseras, hotas och tystas journalister i Ukraina med våldsamma räder och framtvingad självcensur.
Att vara journalist och granska den politiska makten innebär idag stora risker. Just därför har journalistiken aldrig varit viktigare.