Ebba Busch ser inte pandemins rasism

Oxfamrapport kritiserar politiker

Uppdaterad 2022-01-28 | Publicerad 2022-01-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Världens tio rikaste män har blivit rikare. De har till och med fördubblat sin förmögenhet under pandemin. Detta medan resten av oss, närmare bestämt 99 procent av mänskligheten, har fått det sämre. Och det är knappast någon slump, utan politiska beslut som pumpat in pengar till de som det inte ens gått någon nöd på.

Det är några av slutsatserna i Oxfams årliga ojämlikhetsrapport. Och det är en hård och bister verklighet de visar. Medan en människa dör av fattigdom var fjärde sekund, så har en ny miljardär skapats var 26:e timme under pandemin.

Och medan vi har hört att ålder är den största riskfaktorn för att dö i covid-19, presenteras en ny sanning i dag: Ekonomisk ojämlikhet är en starkare indikator för om du dör i covid-19 än ålder. Det gäller även i världens rikare länder.

Inte förskonade

I Storbritannien är risken att dö i covid-19 fem gånger högre för personer med bakgrund från Bangladesh, jämfört med den vita befolkningen. Detta var under pandemins andra våg.

Så det handlar inte bara om ojämlikhet i världen, utan även om den som uppstår på grund av vår egen ekonomiska politik. I Sverige har vi knappast varit förskonade från detta.

I början av pandemin anordnades manifestationer mot rasism i samband med mordet på George Floyd. Mikael Damberg uppmanade alla att i stället göra detta "på digitala medier". Ebba Busch publicerade en svart ruta på Instagram med hashtaggen #blackouttuesday. Detta för att visa sympati med den digitala demonstrationen.

Fick skulden för sin död

Samtidigt fick vi löpande in siffror på att svensksomalier och personer med annan etnisk bakgrund än svensk varit överrepresenterade i dödstalen. Men då var det tystare om rasismen. I stället skrev Busch i en debattartikel att somalier inte har samma tradition av skriftlig information eller av medicin.

Demonstrationerna kritiserades på grund av folksamlingarna. Men få politiker ville ta till sig budskapet. Det var ju samma personer som demonstrerade, som visste bättre än någon annan vad pandemin faktiskt innebär. Att både hudfärg och fattigdom, kan innebära en för tidig död. I stället fick de själva skulden för att de dog.

Oxfams kritik riktar sig mot den politik som pumpar in pengar till näringslivet medan satsningar på sjukvård och jämlik hälsa uteblir. Här sticker Sverige tyvärr inte ut.

Chatta med Zina Al Dewany från 9.00 eller skriv ditt inlägg redan nu.

  • Zina Al-Dewany
    19 jan 2022

    Nu är det dags att avsluta chatten. Tack för allt engagemang, vi hörs snart igen. Zina

  • 19 jan 2022

    Läser de första inläggen och undrar om jag ska skämmas eller gråta. Givetvis har pengar med möjligheten att skydda sig mot covid att göra, och pengar finns det mindre av hos många av de som lever i vissa områden där ser ut dessa områden är en överrepresentation av personer med annan etnisk bakgrund än helsvensk.

    M

    Hej M, ja det verkar inte vara helt solklart för alla:)

    Zina Al-Dewany
  • 19 jan 2022

    Hej!

    Viktigt inlägg. Ska man tro debatten, så består dagens ovaccinerade av antivaxxrörelsen, medan i verkligheten ser de ovaccinerade som grupp annorlunda ut. Majoriteten av dessa gör inte väsen av sig, infiltrerar inte på andras webbsidor med sina konstiga vanföreställningar, och riskerar att glömmas bort. Vad gör regionerna för att nå dessa?

    Maggan

    Hej Maggan, vi måste skilja på varför folk dog i början av pandemin som jag skrev om och senare när vaccin blev tillgängligt. Däremot är du inne på något annat viktigt. Det finns en stor del av internet nu som sprider skrämsel och tvivel. Det är en stor utmaning att nå dessa personer.

    Zina Al-Dewany
  • 19 jan 2022

    Zina,

    Siffrorna Oxfam presenterar är skrämmande. Men inte på något sätt förvånande. Sanningen är att det är dyrt att vara fattig och det gäller även hälsa. Överallt i världen.

    Men givetvis måste ett bra samhälle bekämpa skillnaderna. Men Zina, hur ska vi i Sverige nå grupper med låg läskunnighet, avsky mot myndigheter och där informella ledare sprider konspirationsteorier? Visst har samhället misslyckats. Men vad skulle vi gjort bättre?

    Lasse Thulin

    Hej Lasse, ett sätt är ju att sluta generalisera kring olika grupper. De som drabbades värst var de som var tvungna att arbeta inom vården och omsorg, som taxichaufförer och inom yrken där du inte bara kunde sätta igång datorn och arbeta hemifrån. Det är ju problemet med ojämlikhet i samhället.

    Zina Al-Dewany
  • 19 jan 2022

    Aftonbladet är en oberoende tidning som inte klämmer in politiska agendor så fort det finns en lucka. Det är jag glad för, TACK.

    Samuel

    Hej Samuel. Du vet att det här är en ledartext va?

    Zina Al-Dewany

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.