De får sälja sin semester för att rädda sjukvården

En tidsfråga innan systemet kraschar

Irene Svenonius (M).

I år erbjuder alla Sveriges regioner samma sak. Bonus och högre lön om personalen flyttar sin semester. 20 000 kronor extra för sjuksköterskor i Värmland. 30 000 kronor extra för barnmorskor i Jämtland. Det är bara en tidsfråga innan systemet kraschar.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, får problemet att handla om pandemin. Men det här är ett långtgående problem, som varken börjar eller slutar med pandemin. Vårdförbundet larmar återkommande om för hög arbetsbelastning för personalen, patientsäkerhet som äventyras och dåliga villkor.

Låga löner

Det här är ett nationellt problem. Enligt forskare är en del av problemet för låga löner för många inom vården. Även om det är bra att höja ingångslönerna, så är det sällan de mer erfarna sjuksköterskorna får uppskattning i lönekuvertet. Men då gäller det inte enskilda desperata lönehöjningar under semestern, utan långsiktigt.

Men samtidigt kan inte lönen vara det enda svaret. Som det ser ut idag sliter vårdpersonal under ett hårt tryck. Ett tryck att ta hand om många patienter, jobba många timmar och fundera på var nästa besparing kan göras.

Gick med överskott

Apropå besparingar så pressas sjukhus att ”omorganisera” vilket alltid betyder leverera mer jobb med färre resurser. Det gäller även landets största region Stockholm. En region som samtidigt går med miljardöverskott. Årets första fyra månader har Region Stockholm gått med 1,7 miljarder i överskott.

Hur är det möjligt? Regionrådet Irene Svenonius (M) som är ytterst ansvarig menar att det är god hushållning. Frågan är om vårdpersonal på sjukhus och vårdcentraler som går på svältbudget, och som ser sina kollegor försvinna, känner likadant. Det är tveksamt.

Dyrt med privata alternativ

Något som däremot frodas är alla privata alternativ och innovationer. Nätläkare fortsätter mjölka den offentliga vården på pengar genom att marknadsföra sig mot medelklassens förkylningar. Samtidigt har privata vårdval visat sig kosta mer än det smakar.

I just Stockholm är det en tydlig ideologisk hållning som kommer från 16 år av moderat styre. Resten av landets regioner styrs förvisso också av Allianspartier i olika konstellationer, men där är problemen delvis av en annan karaktär.

Den gemensamma nämnaren är att vårdpersonal återigen ombes sälja sin semester och i värsta fall sin hälsa för att hjälpa en sjuk politik ta sig igenom sommaren. Det är knappast hållbart.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.