Näthatet har blivit ljusskygg industri

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Marcus Ericsson

Den rasistiska, högerpopulistiska och i vissa fall nazistiska undervegetationen på nätet är en ljusskygg storindustri. Bakom sajter som Fria Tider, Avpixlat, Nya Tider och Nordfront döljer sig oredovisade inkomster, bulvanupplägg och bidrag från utländska politiska intressen. Personerna bakom den högerextrema nätmiljön är skuldsatta och inte sällan dömda för alla möjliga brott.

Om vi talat om en normal politisk kraft och ett normalt politiskt samtal skulle naturligtvis de uppgifter Dagens Nyheter i dag publicerar i sin stora granskning av ekonomin och organisationen bakom den högerradikala nätmiljön vara förödande. Det är inte precis missbruk av bonuspoäng vi talar om.

Biter inte

Skulder som inte betalas, adresser som inte stämmer och bulvaner hör liksom inte hemma i förtroendebranscher som nyhetsförmedling eller opinionsbildning.
Det lär dock inte bita på sajter som Fria Tider, Avpixlat eller Nordfront.

Det grundläggande problemet med den högerextrema nätmiljön är naturligtvis inte att hatarna är dåliga på att betala skatt eller att sköta sin privata ekonomi. Det verkliga bekymret är inte ens deras ekonomiska beroende av auktoritära politiska krafter i till exempel Ryssland.

Det som gör de högerextrema fake- och hatsajterna till ett demokratihot är just de falska nyheterna och det blinda hatet. Det är så de lyckas mobilisera sina anhängare, styra det offentliga samtalet och tysta sina kritiker.

Register hjälper inte

Mot det hotet hjälper varken bokföringslagar eller register över styrelseledamöter. De motmedel som finns är grundlig journalistik, folkrörelsearbete och fakta.

Skatteverket deklarerar nu att de planerar en särskild granskning av ideella föreningar, den organisationsform som flera av högersajterna valt. Regelverket blir det samma som för en liten idrottsförening, en trädgårdsklubb eller invandrarförening.

Det räcker förstås inte, och därför är den skärpta kontrollen nog nödvändig även om detta inte är en fråga om organisationsform.

Det är viktigt att den högerextrema miljön granskas. Det gäller den journalistiska granskning som Dagens Nyheter nu gjort. Men det handlar också om myndigheternas granskning.

Ljuset måste sättas på nätets extrema miljöer, även om det inte kommer att tysta hatet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.