Förtryckarna i Iran söker en syndabock

Möter protester med våld

Publicerad 2020-01-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

President Rouhani talade på tisdagen om att tillsätta en särskild domstol för utredningen av nedskjutningen.

Det kan inte understrykas nog: demonstranterna i Iran uppvisar ett enormt mod.
De riskerar allt för att protestera mot hur landet agerade efter nedskjutningen av det ukrainska planet PS752. 176 personer ombord dödades, varav 17 svenskar.

Under tre dagar beskrev Irans styre anklagelser om nedskjutningen som ”psykologisk krigföring”. Efter hårda påtryckningar från bland annat Kanada tvingades man till slut erkänna sanningen. Att planet sköts ner av misstag.
Nu sker demonstrationer på flera håll i Iran. Folkmassan vrålar ”Död åt lögnarna” och "Ni har ingen skam i kroppen!”.

Rapporteras om tårgas och skarpa skott

Under söndagen och måndagen spreds filmklipp i sociala medier som sägs visa hur säkerhetsstyrkor bemöter de regimkritiska med tårgas och skarpa skott. Åtminstone två kvinnliga demonstranter uppges ha skottskadats, enligt The Telegraph. Det är ett svar som följer ett mönster.
Regimen har så mycket blod på sina händer, landet är en avgrund ifrån yttrandefrihet och demokrati. Den som står upp mot Irans ledare riskerar sitt liv.
USA:s president Donald Trump gör på Twitter sitt bästa för att elda på protesterna, med fraser som “jag har stått vid er sida sedan början av min mandatperiod.”
En skrattretande beskrivning från en president som genom en “muslim ban” gjort allt han kan för att hindra människor från Iran från att beträda amerikansk mark.

Inte lyckats belägga hotet

Samtidigt har Trump-administrationen fortfarande inte lyckats belägga varför toppgeneralen Qasem Soleimani utgjorde ett så omedelbart hot att han måste undanröjas, vilket utlöste krisen.
Från svenskt håll gäller att fortsätta kräva full insyn i utredningen av nedskjutningen, och fördöma Irans agerande. Det gäller även övervåld mot demonstranter.
President Rouhani talar nu om att straffa de ansvariga för nedskjutningen. Det går att dra paralleller till när Saudiarabiens åklagare yrkar på dödsstraff för journalisten Jamal Khashoggis mördare.

Det är inte hos de som verkställer ordern som det verkliga ansvaret ligger.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.