Mejla

Zina Al-Dewany

Vill du ha mer sex? – köp RUT-städning

Mannen problemet när kvinnor köper städhjälp

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvinnor utför fortfarande största delen av allt hemarbete. RUT-företagen passar på att marknadsföra.
Foto: Heiko Wolfraum / TT
Kvinnor utför fortfarande största delen av allt hemarbete. RUT-företagen passar på att marknadsföra.

LEDARE

”Låt oss ta hand om städningen så får ni mer tid för varandra”.

Affischerna sitter uppe på tunnelbanor och gator med bilder föreställande en man och kvinna som tar ett bad, kramas i sängen eller dansar i vardagsrummet. Texten lyder ”Parterapi från 249 kronor i timmen med RUT-avdrag”. Det är så klart inte terapi företaget Hemfrid erbjuder. Men för målgruppen ”medelklassens heteropar som bråkar om städning” är det kanske så nära terapi man kommer utan en terapeut.

 
Hur många män får inte sms som påminner om att köpa hem mjölk, vad som ska följa med från förskolan och att det förresten är barnens friluftsdag imorgon?

I Sverige lägger kvinnor i snitt sex timmar mer på arbete som får privatlivet att gå runt. Samtidigt gör män sådant som behövs mer sällan, typ sätta upp en tavla eller grilla. Nu finns säkert par som vill invända och säga ”tur att vi är så jämställda i alla fall, eller hur älskling?” Det beror antagligen på att kvinnor oftare underskattar hur mycket de gör i hemmet medan män överskattar sina insatser.

Kvinnor står för det tyngsta hemarbetet – och de som är mest benägen att köpa tjänster i form av städning, läxläsning och vad som nu ingår i RUT-avdraget.

Genom att sälja in det som ”mer tid för varandra” blir kanske män mer sugna på och öppna för hemhjälp. För att livet skulle kunna bli så för dem med: omslingrande i badkaret istället för att bråka om städning. Kanske blir hon mer sugen på att ligga om hon slipper städa, tänker han och hör av sig till Hemfrid. Utan en tanke på att det är han som är problemet.

 
I Sverige tar kvinnor initiativ till 70 procent av alla skilsmässor. Men med en bättre ekonomi minskar risken för skilsmässa.

Det är knappast för att medelklassen är mer jämställd än arbetarklassen, utan för att de nu har råd att köpa sig fria från stora delar av ”livspusslet”. Men vilka är det som avlastar familjen? Det är främst fattiga kvinnor. Kvinnor som nu, tack vare det utvidgade RUT-avdraget, betalar ännu mer skatt som går till att göra det billigare att köpa deras tid.

De städar toaletter, moppar andra familjers skit och får en sämre hälsa på köpet. Och medan livslängden ökar för alla andra sjunker den för arbetarkvinnor.

Så visst kan medelklassen och överklassen försöka köpa sig fria från deras ruttna strukturer. Men de gör det på bekostnad av arbetarkvinnornas kroppar och hälsa. I somras gav regeringen precis grönt ljus för Centerpartiets hjärtefråga – att RUT-avdraget ska bli ännu större. Ett resultat är städföretagens annonser som säljer in hemhjälp med sex.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.