Mejla

Jenny Wennberg

Vovve, villa och Volvo definierar oss

Fordonsindustrin är arbeten och identitet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Volvo cars permitterar 20 000 anställda. Fabrikerna i Sverige stängs ner från och med nästa vecka på obestämd tid. Totalt berörs 25 000 anställda i Göteborg, Skövde och Olofström.

Det här är besked som inte bara påverkar de som arbetar med den direkta produktionen. Det påverkar underentreprenörer och en lång rad andra aktörer på orterna som berörs.

Kring dominerande arbetsgivare som Volvo cars och Scania finns alltid ett intrikat nät av företag som är direkt beroende av deras verksamhet. Det betyder också att när större arbetsgivare som dessa stänger ner verksamheten kommer det betyda svårare tider för allt från det mindre elföretaget till bageriet man köper sina bullar från som anställd.

Samtidigt som Volvo cars stänger ner produktionen i Sverige har produktionen i Kina sedan några dagar tillbaka öppnats igen i Luqiao och Zhangjiakou.

Det är om inte annat en hoppingivande nyhet i ett annars mycket dystert nyhetslandskap kring svensk industri och ekonomi.

Små företag ryggraden

96 procent av alla svenska företag är företag med färre än tio anställda. De små och medelstora företagen bidrar med arbetstillfällen och fyller en viktig roll, inte minst i den regionala utvecklingen i Sverige.

Därför är det också bra att Magdalena Andersson under fredagen presenterade ytterligare besked, den här gången om ett paket på 125 miljarder för att försöka rädda de mindre svenska företagen.

De som inte i likhet med Volvo cars kan säga att ”Det är ett bekymmersamt läge men vi är ett välkapitaliserat bolag.”, vilket var beskedet företaget gav i fredags i SVT.

Exceptionell situation

Ska det finnas företag och arbetstillfällen kvar i Sverige även efter coronapandemin är det här direkt avgörande politiska insatser. Stora jättar och småföretag behöver all stöttning de kan få.

Att avtalsrörelsen skjuts upp i det läge vi nu befinner oss i var därför också ett väntat besked.

Den situation Sverige befinner sig i liknar inte något de flesta av oss varit med om tidigare under vår livstid.

Om insatserna som görs just nu för att rädda svensk ekonomi, våra jobb och företag, kommer räcka återstår att se.

Men att det politiska Sverige så tydligt går samman för Sveriges bästa borgar trots allt för att göra förutsättningarna för en återhämtning bra mycket bättre än de annars hade varit.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Varslade behöver också stödpaket

Bekräftar: avtalsrörelsen skjuts upp

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Volvo

Magdalena Andersson

Scania

Kina

Olofström

Skövde

Göteborg