Politikerna borde rädda Almedalen

Världens största demokratiska mötesplats

Visby på Gotland.

Bilderna från Visby vid den här tiden brukar vara soliga och glada. Sommarklädda politiker minglar med ett glas i handen och publiken i parken väntar spänt på kvällens tal.

Nu är vi istället mitt i en pågående politisk kris. Spelplanen har ändrats, tidigare lojaliteter är bortblåsta och regeringen har fallit. Det blir ett tufft jobb för talskrivarna. Förhandlingsbuden står som spön i backen redan innan och vem vet hur landet ligger om ett dygn? Osäkerheten är stor och polismordet bidrar till allvaret. Är det ens någon mening att släppa en nyhet om skolan då? Eller så är det kanske precis det väljarna behöver i en skakig tid. En dos konkret politik som rör vanligt folk.

Halverad vecka

Årets Almedalsvecka som började igår är halverad och genomförs nästan helt digitalt. Istället för ett partiledartal per dag är det nu två, kl 11 och 19. Grundtanken med att varje parti äger hela sin dag är alltså borta. Alla partiledare och språkrör medverkar i år. Så har det inte alltid varit.

Stefan Löfven (S) har ibland valt bort politikerveckan för att göra besök i landet. Han menar att Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare.

Det är en återkommande kritik mot Almedalen som fenomen. Ibland kommer den från personer som inte ens har varit där.

Gratis demokratisk möteplats

Almedalen är en världsunik demokratisk, öppen och gratis mötesplats för alla som är intresserade av politik och samhällsfrågor. En fin möjlighet att träffa och prata med politiker på ett okonstlat och spontant sätt.

2019 lockade Almedalen 100 000 besökare som valde mellan 3700 fria seminarier om samhällsfrågor man ibland inte ens visste fanns.

En del tunga lobbyister var också där förstås, men även den minsta intresseorganisation vill ha gehör för sina frågor och påverka politiken. Det är en dialog som behövs.

Veckan ställdes in förra året på grund av pandemin och ett Almedalen naggat i kanten gör att Gotlands näringsliv och turism tappar stora intäkter. Väljer ett parti att hoppa av inför nästa år är det definitivt spiken i kistan. Grundaren Olof Palmes ledord för demokrativeckan: "Kom, fråga, lyss och trivs" blir då ett minne blott.

Alla riksdagspartier borde därför ta gemensamt ansvar för att säkra Almedalens framtid. Det vinner både väljarna och demokratin på.


Förra året ställdes Almedalsveckan i Visby in på grund av pandemin. I år är den halverad och till största del digital. Är det lika bra att lägga ner arrangemanget eller vill du behålla världens största demokratiska mötesplats?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Joanna Abrahamsson
    5 juli 2021

    Nu stänger jag chatten för idag. Tack för alla frågor! Almedalen pågår till onsdag och idag är det partiledarna för L och SD som håller sina tal.

  • 5 juli 2021

    Flytta veckan till tredje veckan i januari. Det skulle visa hur mkt som är intresse för politik och hur mkt som är intresse för sol och vin som nån annan betalar.

    Tor Melin

    Hej Tor, nästa år tidigareläggs Almedalen en vecka, men inte till januari :) Just vintertid tror jag är knepigt eftersom många arrangemang är utomhus.

    Joanna Abrahamsson
  • 5 juli 2021

    Det finns grattis kaffe överallt i Visby. Men stanna kvar till fredagen och se när priserna sänks. Dagens går ner med 30 kr på vissa ställen. Men saknar veckan. Det är så roligt att vara där. Så håller med dig. Vi har ett stort ansvar!

    Johan

    Hej Johan, visst saknar man veckan. Nu är det två år sen sist. Hoppas verkligen att riksdagspartierna fortsätter att kroka arm för Almedalen på plats. En viktig demokratisk mötesplats.

    Joanna Abrahamsson
  • 5 juli 2021

    Almedalsveckan är för eliten och inget annat.

    Fd besökare

    Hej fd besökare, 2019 hade Almedalen 100 000 besökare. Det är inte bara elit utan många intresserade medborgare också.

    Joanna Abrahamsson
  • 5 juli 2021

    Jag saknar verkligen inte detta jippo. Världens medelpunkt för de som är där men inte så intressant för oss andra. Numera gör politiska partier utspel på löpande band. Vet att det finns föreläsningar mm på plats som är bra men de får ju ingen utanför se bara ... jippot

    Peter

    Hej Peter, just detta år går det att se seminarier digitalt, så det gör ju att fler kan delta. Jag hoppas på ett fysiskt Almedalen nästa år i kombination med att det går att se seminarierna på plats även digitalt.

    Joanna Abrahamsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.