Dambergs hackerlag kan knäcka gängen

SVT:s Anders Holmberg måste ha sovit

Mikael Damberg intervjudes i veckan av Anders Holmberg i ”30 minuter”. Inrikesministern talade då om en ”game changer” i arbetet mot gängkriminaliteten men fick inga följdfrågor.

Förutom coronapandemin kommer valet 2022 i mycket handla om hur väl Stefan Löfvens regering har hanterat den utbredda gängkriminaliteten och skjutningarna. Inrikesminister Mikael Damberg, som har ansvar för gängfrågorna i regeringen, har sagt att han tror att 2021 kommer vara ett "leveransår". Fem tusen fler poliser till 2024, fler skärpta straff och nya vittnesskydd är viktiga delar till att vi nu kan ha nått en vändpunkt, enligt inrikesministern.

Sov Anders Holmberg?

I onsdags grillades han av SVT:s skjutjärnsjournalist Anders Holmberg i programmet "30 minuter". Det finns ingen utfrågare som får erfarna makthavare att krampaktigt klunka så mycket vatten som Holmberg. Men i intervjun med Mikael Damberg verkade programledaren faktiskt sitta och sova när inrikesministern berättade om vad han tror kommer att vara en "game changer" i kampen mot gängkriminaliteten.

Det handlar om hemlig dataavläsning, den så kallade "hackerlag" som ger polisen möjlighet att läsa krypterad datainformation och som trädde i kraft förra året. Men om den ställde Anders Holmberg inte en följdfråga.

Hackerlagen kantades av kritik innan den röstades igenom i riksdagen. Ända sedan FRA-lagen klubbades 2009 har frågor kring dataavläsning ofta legat som en våt filt på debatten i Sverige.

Techjättar som Google protesterade i remissvar mot att polisen skulle få verktyg att bryta sig in i misstänktas telefoner. Samtidigt har den kriminella verksamheten i allt större utsträckning flyttat ut på nätet. Polisen har hela tiden legat ett steg bakom de kriminella – fram tills nu.

Hackerlagen – en succé

Damberg har helt rätt i att tillgången till krypterad information blivit en succé. Tack vare att fransk polis i samarbete med Europol lyckats hacka den krypterade appen Encrochat har även svensk polis gjort stora framsteg. Hittills har 125 fängelseår dömts ut i rättegångar där Encrochat varit en del av bevisningen och hundratals gängmedlemmar från de kriminella nätverkens toppskikt har gripits bara i Stockholm. Dessutom har antalet skjutningar redan minskat med 40 procent i år jämfört med samma period förra året.

Det ser ut att bli lika lyckosamt med knäckandet av den nya appen Sky ECC, som de kriminella har börjat använda sedan de övergett Encrochat. I veckan har svensk polis och åklagare för första gången presenterat bevisning som bygger på chattar från Sky ECC.

Om Mikael Dambergs strategi lyckas trycka tillbaka gängkriminaliteten är det bra för Sverige. Det borde också ge honom ett hyfsat förtroendekapital till den dag när Stefan Löfvens efterträdare ska utses.

Tror du att brottsvågen med kriminella gäng har nått en vändpunkt? Hur ska regeringen och samhället i stort bekämpa våldet och kriminaliteten? Chatta med Jonna Sima mellan 09:00 och 09:30. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    12 mars 2021

    Nu har faktiskt en halvtimme gått. Jag har tyvärr inte hunnit svara på alla frågor, hoppas ni dyker in här någon annan dag.

    Ha en trevlig helg så länge!

  • Jonna Sima
    12 mars 2021

    Det tror jag också på. Eftersom de borgerliga partierna vägrar se över skolvalet borde man införa bussning, som man gjort i vissa länder och även i svenska kommuner. Säg att det ska finnas åtminstone 15 procent elever från sk utsatta områden i de skolor där de flesta av barnen talar svenska. Att lära sig svenska och att träffa människor med olika bakgrund är grunden för ett bra liv – och för vår demokrati, om man ska vara tala lite storslaget.

  • 12 mars 2021

    Det viktigaste framöver är att fånga upp problemen redan i skolan. Lägg ned friskolor och blanda ungdomar så att de kan ta hänsyn till varandra och att fler får tillgång till duktiga lärare.

    Per-Arne Karlsson
  • Jonna Sima
    12 mars 2021

    Bra att ni har märkt det. Men ja, ingen kan förneka att mycket återstår för att vi ska få en ordentlig vändning i särskilt landets utsatta områden.

  • 12 mars 2021

    Vi har märkt en positiv utveckling de senaste månaderna. Men mycket måste göras för att få bukt med kriminella nätverk.

    Adan Abdulahi

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.